Правителството на Дания във вторник официално се извини на 22-та

...
Правителството на Дания във вторник официално се извини на 22-та
Коментари Харесай

Дания се извини на Гренландия за своя грешка отпреди 70 години

Правителството на Дания във вторник публично се извини на 22-та гренландски деца, които са преместени в Дания и откъснати от фамилиите си през 50-те години в опит да преодолеят културната бездна сред скандинавската страна и нейната колония, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
През 1951 година 22 деца от Гренландия, която до 1953 година е била датска колония, след което последователно са определени да бъдат преместени в континентална Дания. Обещан им е по-добър живот в Дания за по-късно те да се върнат в Гренландия, като асимилирани датчани, с цел да образуват предстоящ хайлайф, който може да служи като връзка сред Копенхаген и столицата на Гренландия Нуук.
 Огромно парче лед се откъсна от най-големия хладилник в Гренландия Огромно парче лед се откъсна от най-големия хладилник в Гренландия
Огромно парче лед, по-голямо по повърхност от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия мразовит шелф в Арктика. Това е станало зар...
В Дания децата били лишени от контакт с родственици и откакто са върнати в Гренландия, те не са се събрали още веднъж с родителите си, а са настанени в сиропиталище. Много от тях в никакъв случай повече не видели фамилиите си.
" Не можем да променим случилото се. Но можем да поемем отговорност и да се простим на тези, за които е трябвало да се грижим, само че не сме съумели ", съобщи в изказване министър председателят Мете Фредериксен.
„ От доста години проследявам случая и към момента съм надълбоко разчувствуван от “, сподели Фредериксен, който изпрати писмо до всяко от шестте деца, които към момента са живи.
Една от тях, Хелене Тизен, която била на седем години по времето, когато е изпратена в Дания, сподели, че й е олекнало от извинението, което „ най-сетне “ пристигнало.Тя добавя, че се борила за това нещо още от 1998 година, съобщи новинарската организация Ritzau.
 Тръмп се нацупи на Дания за отхвърли да му продаде Гренландия Тръмп се нацупи на Дания за отхвърли да му продаде Гренландия
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че изявлението на датския министър председател Мете Фредериксен за Гренландия е било несвоевременно и неприят...
Официалното опрощение последва, което изследва ориста на децата.
Масивната арктическа територия на Гренландия, която в този момент е самостоятелна територия в границите на кралство Дания, съобщи, че й следва цялостна самостоятелност, макар че няма избрани периоди по кое време това ще стане. Годишно Копенхаген дава на Гренландия дотация от към 480 милиона евро, което съставлява 60 % от нейния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР