Правителството на Чешката република одобри план на министерството на отбраната

...
Правителството на Чешката република одобри план на министерството на отбраната
Коментари Харесай

Чехия купува 24 американски изтребителя F-35 за близо 5 млрд. долара

Правителството на Чешката република утвърди проект на министерството на защитата за закупуване на 24 американски изтребителя F-35.

Премиерът Петр Фиала съобщи, че тези самолети " ще решат бъдещето на чешките тактически военновъздушни сили за десетки години напред ".

 
Правителството утвърди покупката на 24 свръхзвукови самолета F-35. Първите машини ще бъдат подготвени през 2029 г, когато нашите водачи ще стартират да се образоват на тях в Съединените щати. Първият изтребител ще бъде в Чешката република през 2031 г, а всички останали – до 2035-а. Решението е взето по рекомендации на армията, на която бе предоставено да направи разбор и оценка за най-хубавия вид за подсилване на нашите военновъздушни сили.
Петр Фиала – министър председател на Чешката република

F-35 ще заменят 14 изтребителя JAS-39 Грипен от Швеция, които се употребяват сега от чешките военновъздушни сили.

Държавата ще заплати близо 5 милиарда $ на Съединени американски щати за самолетите, образованието на водачи, муниции и симулатори, разгласи министърът на защитата Яна Чернохова.

1.5 милиарда $ (или 44 милиарда крони) ще бъдат употребявани за финансиране на модернизацията на военновъздушната база Чеслав в централна Чехия, гориво и образование на личния състав.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР