Правителството на Чехия ще оцени предимствата от присъединяването към Европейския

...
Правителството на Чехия ще оцени предимствата от присъединяването към Европейския
Коментари Харесай

Чехия анализира дали да влезе в чакалнята на еврозоната

Правителството на Чехия ще оцени преимуществата от присъединението към Европейския валутен механизъм ERM II - валутен диапазон, в който страните кандидатки би трябвало да прекарат две години, преди да се причислят към еврозоната. Това се договориха водачите на ръководещите партии в страната, оповестява " Ройтерс ".

Лидерите на дясноцентристката чешка ръководеща коалиция се съгласиха да потърсят съвет от експертна група до октомври по отношение на опцията за присъединение към така наречен " чакалня на еврозоната " след напън от страна на проевропейските партиите в обединението - най-вече центристката партия STAN.

Ще бъде изтънчен и разбор на законодателните последствия.

" Правителството ще вземе решение за по-нататъшни дейности въз основа на тези разбори и икономическите резултати от 2024 година ", уточни в обществената мрежа Х министър председателят Петр Фиала.
 Евробарометър: България и Чехия са с най-ниска поддръжка за еврото
Евробарометър: България и Чехия са с най-ниска поддръжка за еврото

С най-положително отношение от страните, които към момента не са въвели еврото са румънците и унгарците

Чешката република не е определила дата за приемане на еврото и дебатът по отношение на ERM II може да не докара до незабавни дейности.

Влизането в еврозоната е противоречив въпрос за най-голямата партия в ръководещата коалиция -дясноцентристките " Граждански демократи " на Фиала, които се отнасят хладно към приемането на еврото. Правителството не има намерение да дефинира дата за влизане в еврозоната преди изборите в края на 2025 година

ERM II е диапазон, допускащ съмнения от +/- 15% към централен паритетен курс по отношение на еврото . Престоят на страните в тази " чакалня " служи за тест за това, че претендентите могат да поддържат релативно постоянни валутите и да избегнат конкурентни девалвации преди приемането на еврото.

По-рано чешките държавни управления и централната банка на страната твърдяха, че присъединението към ERM II преди установяване на дата за приемане на еврото или оставането в системата за повече от две години основава ненужни опасности, като излага обменния курс на евентуални спекулативни офанзиви.

Партията STAN приветства решението на държавното управление като победа, придвижваща напред дебата за приемане на еврото.
 Следващото държавно управление на Чехия няма да одобри еврото
Следващото държавно управление на Чехия няма да одобри еврото

Еврото не е акцент в идващия четиригодишен управнически мандат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР