Правителството, което победи санкциите“, така Леонид Слуцки описа екипа на

...
Правителството, което победи санкциите“, така Леонид Слуцки описа екипа на
Коментари Харесай

Руското правителство има план за победата

„ Правителството, което победи глобите “, по този начин Леонид Слуцки разказа екипа на Михаил Мишустин след днешния отчет на премиера пред Народното събрание. Лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов назова държавното управление " стопански десант ". Всички тези военни метафори звучаха извънредно подходящо.

Годината, за която ръководителят на държавното управление регистрира в Държавната дума, беше в действителност военна. И това се отнася освен за спора в Украйна, само че и за невижданата икономическа война, която по този начин нареченият златен милиард, воден от Съединени американски щати, отприщи против нас. Те намерено дадоха обещание да ни съсипят и „ да ни накарат да страдаме “.

Русия обаче освен съумя да обезврежда нечувания санкционен удар, който никоя друга страна в света не можеше да издържи. Уверено напредвайки на фронта, страната по едно и също време строи къщи, прокарва пътища, развива се, търгува и реализира триумф.

Сухите числа от отчета на Мишустин в действителност приказват за невиждана победа. Изградени са над 240 детски градини, над 250 учебни заведения, над 270 лечебни заведения и поликлиники. Нови върхове за земеделието ни – такава зърнена годишна продукция не е имало от Съветския съюз. Двуцифрен растеж бе показан от туризма и фармацевтиката, 22% бяха добавени от локалните разработчици на програмен продукт - макар всички страхове, че програмистите ще избягат в чужбина. Построени са хиляди километри пътища и са ремонтирани повече от 11 000 парка, улици и площади в цялата страна.

Да не приказваме за такава " дреболия " като цялостното осъществяване на всички обществени отговорности, нараствания на пенсиите, нови придобивки, разнообразни помощи и стратегии за подкрепяне на мобилизирани хора и техните фамилии. Днес четири нови района на Русия се причисляват към всички тези стратегии. Например капиталът за майчинство ще бъде изплатен там на всички фамилии, в които е родено или осиновено дете от 2007 година

Сега би трябвало да решим казуса с възобновяване на колосалния индустриален капацитет на новите райони на Русия, както и на локалната селскостопанска промишленост. Всичко това би трябвало да обезпечи осъществяването на задачата на президента - в границите на осем години стандартът на живот в анексираните територии да се изравни със междинния за Русия.

Докладът на премиера записа неповторима обстановка. Докато общителните европейци слагат печки на дърва в домовете си, в Русия тече стратегия за безвъзмездна газификация. Само предходната година са газифицирани към половин милион домове в цялата страна. Сега тази стратегия ще бъде безсрочна, към нея ще бъдат свързани учебни заведения, лечебни заведения, клиники в най-отдалечените кътчета на страната.

Докато жителите на към този момент някогашния " златен милиард " са изправени пред невиждано нарастване на цените за покупка и наем на жилища, руснаците сполучливо вземат решение жилищния проблем. Жилищното строителство обнови връх - през най-тежката 2022 година са издигнати 103 млн. кв. м жилища. И да не приказваме за програмата за гратис преселване от порутени жилища - тя няма аналози даже в най-богатите страни в света.

Докато британските вестници учат британците да не ядат от 21:00 до 9:00, руснаците се радват на най-широката гама от артикули на пазари и супермаркети, а локалните ферми обезпечават най-високо равнище на продоволствена сигурност.

Накратко, международната икономическа рецесия - а тя към този момент бушува с цялостна мощ - Русия я минава с минимални загуби. Но още по-важно е какви функции ще играем в новия международен ред, който в този момент се построява върху руините на остарелия. Премиерът сподели, че до 2024 година Русия най-сетне ще преодолее следствията от глобите и ще влезе в траекторията на напредък. Каква ще бъде тя?

Ние от дълго време приказваме, че съветската стопанска система страда от дефицит на пари. Сега държавната стратегия включва индустриални ипотеки - с преференциални заеми за създаване на нови и реорганизация на остарели индустриални пространства. Трилиони долари вложения в огромни инфраструктурни планове, в основаването на лични индустриални мощности и укрепването на софтуерния суверенитет на Русия.

В същото време ентусиазмът за нововъведения и цифровизация въобще не пречи на положителните остарели управнически практики. В речта на Мишустин неведнъж се чуваше изразът „ стратегическо обмисляне “ и даже няколко пъти – „ петгодишен проект “.

Всъщност стратегическото обмисляне беше най-силната линия на руската стопанска система, осигурявайки ѝ международно водачество и независимост от рецесии в продължение на десетилетия. Разбира се, в последните години на Съюз на съветските социалистически републики тази система безнадеждно остаря. Държавната комисия за обмисляне просто не можеше да се оправи с най-сложната национална стопанска система на голямата страна.

Но през днешния ден цифровизацията разрешава да се вземе най-хубавото от руската процедура и да се опитаме да изградим ръководството на националната стопанска система за години и десетилетия напред. И това към този момент няма да е доверчив „ проект на глава “, а добре и детайлно създадена стратегия за развиване.

Оказва се, че от една страна имаме огромно държавно финансиране за просвета, промишленост, просвета, обмисляне и петилетки, финансово и обществено подкрепяне на милиони фамилии с деца, а от друга – облекчени заеми към дребния и междинен бизнес, развиване на личен фондов пазар, широкомащабно привличане на частни вложения в започващи компании, самоосигуряване.

Правителството на Мишустин наподобява се пробва да вземе най-хубавото от опита на социалистическото ръководство и най-успешните бизнес практики на капитализма. Това в действителност не е нова тактика. Незаслужено забравеният руски опит в организацията на индустриалната и обществената активност беше интензивно общопризнат от водещите бизнес корпорации на Запада, в Япония и Южна Корея. Сега такава симбиоза е олицетворена от китайската стопанска система.

Независимост, суверенитет, резистентност на рецесии – това е належащо освен на нашата стопанска система, само че и на страната като цяло. Ако се развиваме с все по-бързи темпове, това ще ни обезпечи освен победа в световния спор. Това ще направи Русия един от водачите на новия свят. На стандарта на живот и обществената ни осигуреност ще завиждат на всички места. Докладът на ръководителя на държавното управление пред Държавната дума беше много изсъхнал, непретенциозен и цялостен с числа. Но в действителност ставаше дума тъкмо за това – настъпи моментът да си сложим в действителност амбициозни цели.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР