Правителството е поискало контролен дял при продажбата на бизнеса на

...
Правителството е поискало контролен дял при продажбата на бизнеса на
Коментари Харесай

На срещата с Гинка Върбакова Борисов поискал държавата да има контролен дял в бизнеса на ЧЕЗ

Правителството е поискало надзорен дял при продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България, в случай че продавачът и купувачът се съгласят. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет с Гинка Върбакова, притежател на купувача " Инерком България ". В нея е взел участие и вицепремиерът Томислав Дончев, което се видя при изказването след срещата.

Горанов посочи, че страната желае да взе участие по един или различен метод в договорката, в случай че продавачът се съгласи. Добави, че присъединяване на страната може да стане или с пари от бюджета, или посредством някое от държавните енергийни сдружения, само че акцентира, че става дума за договорка, която до момента е договаряна сред частни субекти отвън страната и към този момент има подписан контракт. По думите му държавното управление е в " деликатна обстановка ", при която ролята му зависи от частни субекти.

Самата Върбакова разгласи след срещата, за която се разбра тази заран, че министър председателят Бойко Борисов е изискал цялостен надзор върху протичащото се. Обясни, че била склонна страната да има присъединяване в договорката, да трансферира контракта, който има, стига продавачът да е склонен. Затова и отпътува за Чехия, с цел да изясни на продавача обстановката.

Върбакова разгласи, че финансирането е изцяло обществено и ще стане известно за всички като то идва от интернационалните банки, които ще поддържат договорката с присъединяване на " Инерком България ". Няма присъединяване на български банки във финансирането, разгласи тя. Не пожела да разяснява елементи по договорката като още веднъж се базира на конфиденциалност, изисквана в контракта с продавача и от банките.

Виждаме положителната воля от българското сдружение да допусне страната в договорката. В момента, в който има позицията от Чехия, ще бъдете известени, разгласи още Горанов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР