Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията. Институциите

...
Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията. Институциите
Коментари Харесай

Тагарев: Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията

Правителството е ангажирано всеки ден с противопоставяне на дезинформацията. Институциите поставят координирани старания в това да бъдат транспарантни, да дават навременна и достоверна информация на всички жители. Това съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев по време на постоянния парламентарен надзор, съобщи Българска телеграфна агенция. Тагарев отговори на въпрос на народния представител Димитър Николов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС по отношение на сформирането, активността и задачите на Информационно-аналитичен център към Министерството на защитата. 

 

Информационно-аналитичният център на Министерство на защитата е основан преди 10 години с разпореждане на Министерския съвет, като главната му функционалност е реализиране на осведомителната политика на Министерство на защитата посредством потребление на опциите на военните печатни, аудиовизуални и електронни средства за всеобща връзка. напомни Тагарев. 

 

" Със усилване на хибридната война и външната интервенция посредством дезинформация във всички модерни медии, е подложена на офанзива цялата ни система за национална сигурност. МО при взаимоотношение,  обмяна на опит със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз този проблем е разпознат еднопосочно и изрично. И в НАТО, и в Европейски Съюз от дълго време работят профилирани структури, които на съюзно равнище подкрепят страните членки в битката с тази директна опасност ", означи Тагарев. 

 

Той напомни, че през август предходната година в Министерството на защитата е призната идея за осъществяване на осведомителната политика, която регистрира новата и динамична среда за сигурност, съветската инвазия в Украйна и неконвенционалните и хибридни дейности, в които извънредно нападателно, по думите на министър Тагарев, се употребяват най-високи технологии и средства за връзка. " Новата ни идея аргументира по какъв начин ще бъдат усъвършенствани работните механизми в МО и въоръжените сили във връзка с информирането на обществото по отношение на целите и дейностите в региона на сигурността и защитата. Концепцията формулира основната цел на стратегическата ни връзка – обществото да бъде осведомено в точния момент,  разбираемо, с цел да се реализира и поддържа нужното доверие и поддръжка за въоръжените сили ", добави министърът в оставка.

 

По думите на Тагарев, с цел да може МО да реализира такава политика, се нуждае от съответен мониторинг на осведомителната среда и напомни, че точно заради тази причина Министерски съвет е упълномощил на осведомителния център по-ясно дефинирани функционалности за мониторинг на осведомителната среда и за съответно обмисляне на осведомителните действия. 

 

Възложеният на осведомителния център мониторинг и разбор на осведомителната среда не е нещо ново, а съществува още в първото разпореждане на Министерския съвет от 2014 година и не се застъпва с функционалните области и преимущества, предоставени на Министерство на културата с неговия указател на доставчиците на медийни услуги, нито има общо с контролните и регулаторни механизми, които са отговорност на Съвета за електронни медии, добави министърът в оставка в отговор на уточняващ въпрос на народния представител.

 

Информационният център няма регулаторни, нито контролни функционалности, уточни Тагарев и изясни, че реализираният от него мониторинг и разбор на осведомителната среда е единственият метод, по който центърът може да получи противоположна връзка за триумфа, успеваемостта и минусите в личната си активност  по реализиране на осведомителната политика на МО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР