Правителството даде зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт

...
Правителството даде зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт
Коментари Харесай

Кабинетът одобри принципно нови ски строежи в Банско

Правителството даде зелена светлина за построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско, откакто утвърди на последното си за годината съвещание измененията в проекта за ръководство на националния парк " Пирин " и в контракта за използването на част от неговата територия за ски зоната в Банско. Точката бе импортирана като изключителна от министъра на околната среда и водите Нено Димов, откакто стремително през почивните дни служителите във ведомството му разглеждаха мнения по препоръчаната от община Банско актуализация на парк " Пирин ", която да разреши на концесионера на ски зоната – " Юлен ", да прави капиталови оферти за нови ски градежи.

Решението бе несъмнено като " стратегически значимо за развиването на туризма " от вицепремиера Валери Симеонов, който предходната седмица даде да се разбере, че това може да се окаже повратна точка в връзките сред ръководещата партия ГЕРБ и сътрудниците й от " Обединените патриоти ", чийто съпредседател е той.

Симеонов бе доста сърдит от това, че на два пъти се отсрочва желаното от него решение за одобрение на проекта за ръководство на парка и смяната в ски концесията, които ще разрешат втория кабинков въжен превоз.

Всяко капиталово желание в парк " Пирин " обаче ще предстои на оценки за въздействието върху околната среда, както и за съгласуемост със защитните режими в парка, разгласи след съвещанието Нено Димов, повтаряйки за следващ път, че това е законовият път за реализацията на градежи в предпазени територии.

Димов разгласи пред публицисти, че решението на държавното управление разпорежда на министъра на околната среда и водите при съществуване на капиталов интерес за построяването на нова кабинкова линия в ски зона Банско да предприеме незабавно всички ограничения по екологичното законодателство, тъй че такава да бъде направена във допустимо най-кратък период.

" Днес Министерският съвет одобри и двете точки, които внесох в съвещанието “, сподели пред публицисти екоминистърът. " Едната точка е обвързвана с изменението на проекта за ръководство на народен парк " Пирин “, квалифицираното през 2013 година, минало и признато от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерски съвет заради промяната на държавните управления и служебното държавно управление “, изясни той.

" В следствие беше решено, че би трябвало да се изчака новият План за ръководство на „ Пирин “, който обаче през март влезе в правосъдна фаза, която не е ясно по кое време ще свърши. През ноември кметът на Банско изиска от министъра на околната среда и водите да приключи процедурата, почнала през 2013 година “, напомни министърът.

" При капиталов интерес, двете решения на Министерски съвет отварят опцията за построяването на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има огромно единодушие, че е извънредно време да бъде решен “, съобщи Нено Димов. " Това е отваряне и към развиването на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развиването на ски спорта в България като цяло. Това е един доста сполучлив миг, в навечерието на новия ски сезон, една добра вест за всички скиори “, добави той.

До решението се стигна, след едночасово спиране, поради уточняване на проблема от позиция на европейското законодателство. Повод за това е станала последно оповестената от екокоалицията " За да остане природа в България " преписка по случая с Еврокомисията. Според отговор на Брюксел, представен от природозащитниците, смяната на проекта за ръководство на парка се нуждае от екологична оценка и Европейска комисия не би се поколебала да стартира наказателна процедура стой неспазване на европейското екологично законодателство. Поради тази причина министър председателят Бойко Борисов, който прави всичко допустимо първото европредседателство на България, което стартира на 1 януари 2018 година да не бъде помрачено от нищо, е изискал от Нино Димов да се посочи въпросът за екооценката, преди кабинетът да гласоподава по тази точка от дневния ред на държавното съвещание.

Преди съвещанието на кабинета в четвъртък още веднъж се състояха два митинга " за " и " срещу " измененията. отнасящи се за ски зоната в Банско.

За към двадесетина минути последователи на новия кабинков въжен превоз и разширението на ски курорта в Банско блокираха основния път Е-79 при Симитли с гледище да се вземе решение в тяхна изгода.

Пред постройката на Министерския съвет пък се събраха природозащитници, които за оперед път се оповестиха против метода, по който се вземат решенията за втория въжен превоз. Според тях квалифицираните промени ще легализират всички осъществени нарушавания от ски концесионера и ще му разрешат нови градежи, което ще докара до сеч на вековни гори.

Протестът на банскалии бе воден от кмета Георги Икономов. Те още веднъж желаеха да се разреши създаване на втори кабинков въжен превоз за ски зоната в пиринския курорт, защото това, съгласно последователите на плана, е изключително значимо за развиване на целия регион като туристическа дестинация. Те дадоха за образец по какъв начин в този момент в празничните дни Банско е цялостен с туристи, само че още веднъж има проблеми с извозването на скиорите до пистите от иденственият въжен превоз.

Новият въжен превоз се поддържа и от 14-те кмета на общините в Благоевградска област, които съставляват над 350 000 души население, тъй като ги смятат за значими за развиването на зимния и изобщо на туризма в района, съобщи по време на митинга кметът на община Банско Георги Икономов. Той заявява, че няма да бъдат изсичани вековни гори и да се протяга ръка на природата в националния парк, както настояват еколозите, и че условията и процедурите на законодателството прецизно се съблюдават.

Точно на противоположното мнение са обаче природозащитниците, съгласно които двете промени нарушаван българското и европейското законодателство и узаконяват към този момент осъществените от " Юлен " нарушавания и присвояване на спомагателни територии от парка.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР