Правителство ще има, нататък вървят нещата, още повече, че залозите

...
Правителство ще има, нататък вървят нещата, още повече, че залозите
Коментари Харесай

Правителство орел, рак, щука и охлюв очаква проф. Пламен Киров

" Правителство ще има, нататък вървят нещата, още повече, че залозите са по този начин избрани, че държавно управление, въпреки и може би не за дълго, само че ще има. Такива са упованията на проф. доктор Пламен Киров, началник на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ " Свети Климент Охридски ". За News.bg той изрече метафората - държавно управление по формулата " орел, рак, щука и охлюв ". " Сами може да се досетите кой ще играе ролята на охлюва. " Всеки ще има някаква част от властта, в която ще господства и никой няма да гледа в канчето на другия.

Днес стартират договарянията сред четири партии за сформиране на кабинет - водещите и спечелилите на вторите за тази година предварителни парламентарни избори " Продължаваме промяната " Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Предварително от диалога бяха изключени ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не вземат участие и от най-малката ПГ " Възраждане ".

Това държавно управление може да продължи много дълго да ръководи, само че инфарктната точка е моментът на неговото образуване. Стига да не допусне някоя съдбовна неточност първоначално, държавното управление от четворна коалиция би могло да се закрепи и за по-дълго време, счита Киров.

Като съдбовно той уточни да вземем за пример цените на енергийните източници, обедняването поради галопиращата инфлация, изгубването на артикули от магазините, коронавирус рецесиите.

Според него, в случай че от " Продължаваме промяната " съумеят да дадат глътка въздух на българското общество, то държавното управление може да се закрепи. България е страна на чудесата, тъй че " сходно знамение - едно такова държавно управление да изкара мандата си " не е изключено да се случи. Пламен Киров напомни комплицираната формула на Тройната коалиция от 2005 година, за която никой не предричаше, че ще изкара цялостен мандат - " Е, изкара го, само че различен е въпросът какво стана след приключването на този мандат. Тогава се появи новия политически индивид, който опустоши Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия. Именно тогава Българска социалистическа партия стартира своя низходящ тренд ", подсети Киров.

Той изясни, че на парламентарни избори постоянно ще има изненади, защото систематичните партии отстъпват място на политически планове. Наблюдава се една политическа турбуленция и пренасочване на действителен електорат от една политическа мощ към друга политическа мощ, уточни проф. Киров. Това се вижда доста ясно в къси периоди тази година, когато огромни групи гласоподаватели се пренасочили от Има Такъв Народ от юли към Политическа партия през ноември.

" Най-вероятно е прав един от огромните познавачи на българския политически ландшафт и на партийната система проф. Иво Христов, който споделя, че сме изправени пред един интервал от италиански вид - бързо изхабяване на политическите планове и люлеене на националната обич в посока на нови обединения, които ще никнат като гъби след дъжд в партийната система на България. Това ще бъде обвързвано с ерозия на класическите партии ", сподели проф. Киров.

За старта на политическите партии, даден от " Продължаваме промяната ", Пламен Киров разяснява, че Демократична България и Българска социалистическа партия ще се заловен като удавници за сламка единствено и единствено да вземат участие във властта с концепцията това да им помогне при едни последващи избори да получат почтено място в политическото посланичество и да не изгубят мощно повредената си поддръжка измежду гласоподавателите. Най-вероятно сметката ще излезе без кръчмар, само че това си е техен проблем, посочи проф. Киров.

За извършения балотаж сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, проф. Киров го дефинира като " нищо забавно ". Изборите били извоювани от Румен Радев още през лятото - нямало никаква конспирация в президентската конкуренция и се случи това, което всички анализатори надълбоко в себе си знаеха, че ще се случи, само че е трябвало да се поддържа някаква конспирация на надпреварата, уточни проф. Киров. По думите му интригата в действителност била в резултатите от парламентарните избори, доколкото изборите се провели 2 в 1.

" Нямаше конспирация в изборите, тъй като имаме претендент за втори мандат в лицето на военачалник Радев, който приключва един сполучлив мандат, нямаше някакви съществени разтърсвания, що се отнася до президентската институция. Румен Радев се включи в политическата игра доста интензивно.

Той уточни, че проблемите с ръководството и митингите през 2020 година дали спомагателна мощ на Радев, който, включвайки се в антиГЕРБ обединението, закупи релативно висока тежест в политическата конкуренция. Политическата конкуренция прерасна в предизборна конкуренция за президентските избори. Назначаването на първото и второто служебно държавно управление също работило в полза на кандидатурата на президента Румен Радев, означи проф. Киров.

Той добави, че другото немаловажно значение за президентските избори е, че ГЕРБ не излъчили собствен претендент за президент релативно рано - най-малко една година преди президентските избори, с цел да могат да го наложат в общественото пространство. Ако го били създали тяхната кандидат-президентската двойка щяла да организира най-малко една планувана предизборна акция, с цел да може да бъде равносилен съперник на Румен Радев. " Какво следим - поддръжката на един предприемчив комитет и излъчения от него претендент за президент в лицето на проф. Герджиков безусловно 20 дни преди да стартира предизборната акция. Ако някои си е мислил, че за един месец може да се пребори с президента Радев като претендент за втори мандат или нищо не схваща от политика, или целеустремено желае да загуби изборите, или просто дотам е изпаднал в инфантилизъм, че не заслужава въобще да се състезава в изборите ", разяснява проф. Киров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР