Правителствените мерки идват в отговор на санкциите срещу HuaweiПекин очевидно

Правителствените мерки идват в отговор на санкциите срещу HuaweiПекин очевидно ...

Китай готви ограничения за износа на технологии към САЩ.


Правителствените мерки идват в отговор на санкциите срещу Huawei

Пекин очевидно ще отговори реципрочно на санкциите, наложени от САЩ (снимка: CCO Public Domain)

Китай се подготвя да ограничи износа на технологии за САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление от събота на главния редактор на вестник „Глобал таймс”.

Ако бъдат приети, мерките подсказват, че Пекин ще отвърне на ограниченията, наложени от САЩ на базираната в Шънджън Huawei Technologies Co Ltd от съображения за националната сигурност.

Главният редактор на про-правителствения „Глобал таймс” Ху Сидзин твърди в Twitter, че Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите технологии на страната.

Това е важна стъпка за противодействие на репресиите от страна на САЩ, добавя той. Ако мерките влязат в сила, някои технологии за износ в САЩ ще бъдат обект на контрол. Ху Сидзин не цитира източници в своя туит.

„Глобал таймс” не е официален говорител на управляващата комунистическа партия в Китай, но се смята, че изданието представя възгледите на нейните лидери.

Междувременно китайската държавна медия Синхуа съобщи, че Националната комисия за развитие и реформи (НСРБ) ще организира проучване за създаване на „национална система за управление на технологичната сигурност”.
още по темата
Тези съобщения идват седмици след като Вашингтон постави китайския производител на мрежово оборудване и смартфони Huawei в черен списък, който ефективно пречи на американските компании да доставят на Huawei стоки и услуги.

Скоро след това Пекин обяви, че ще създаде свой собствен списък с „ненадеждни” чуждестранни лица и намекна, че ще ограничи доставките на редки метали към Съединените щати.

Източник: technews.bg