Правителствени източници в Румъния очакват Холандия повече да не се

...
Правителствени източници в Румъния очакват Холандия повече да не се
Коментари Харесай

България в Шенген: В Румъния очакват Холандия да спре да пречи на страната ни

Правителствени източници в Румъния чакат Холандия повече да не се опълчва на присъединението на България към Шенгенското пространство, видя " Фокус "

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер е изпратил писмо до премиера Марсел Чолаку на рождения му ден като жест, който министър-председателят от Букурещ пояснява като " топене " на връзките. Премиерът Чолаку му благодари за жеста, написа Digi24. Наскоро той беше повече от изострен с австрийския канцлер и коментатори споделят, че това явно е дало търсения резултат.

Писмото на австрийския канцлер идва в миг, когато Румъния се пробва да убеди Австрия да се откаже от ветото си върху Шенген. Правителствени източници настояват, че това е " партия на шах ", от която значително зависи дали Холандия (Нидерландия) ще се откаже от отхвърли си да одобри България в Шенген. 

Наскоро холандска делегация беше в прилежащата страна, с цел да види напредъка на България, споделя медията. Сигналите ще бъдат позитивни, настояват от Букурещ, които чакат Холандия повече да не се опълчва на присъединението на България в Шенгенското пространство. 

" Тогава е шахът в Австрия ", споделят цитираните източници. Решение за присъединението на двете страни към Шенген може да бъде взето на ексклузивен Съвет по правораздаване и вътрешни работи в края на декември, откакто Румъния изиска отдръпването на тематиката от дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-5 декември.

Достъпът до Шенген ще се реализира последователно, първо по въздух и от март 2024г.

Както " Фокус " към този момент ви заяви при започване на седмица Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство даже в края на тази година. Правителствени източници в северната ни съседка обявиха във вторник за Digi24, че в Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединението на Румъния и България към Шенген, няма да има гласоподаване по тази тематика. Темата обаче може да бъде сложена на изключително съвещание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан съобщи, че това е " стратегическо отсрочване, подбудено от казуса на връзките сред България и Холандия ". Относно ситуацията на Румъния либералът твърди, че Австрия е трансформирала отношението си към присъединението на страната към европейското пространство за свободно придвижване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР