Правителствата на Г-7 решиха да определят таван на цената на

...
Правителствата на Г-7 решиха да определят таван на цената на
Коментари Харесай

Световният пазар умря първи

Правителствата на Г-7 взеха решение да дефинират таван на цената на съветския газ, както и на петрола. И пропагандират другите страни да се причислят към съглашението. Например Индия. Тоест те се пробват да контролират цените. И в Европа вкарват ограничавания за ползване на ток, топлота, мраз (климатици), вода, храна и други неща. Ама по какъв начин по този начин? Нима властта на Запад е завзета от криптокомунисти?

В последна сметка тези решения са в несъгласие с правилата на свободната пазарна стопанска система и търговия. Спомням си: не е належащо да се контролират цените и е нездравословно. Пазарът ще се погрижи за всичко. Например, в случай че даден артикул е в недостиг и има дефицит, тогава цената на този артикул се покачва. Следователно облагата от производството и продажбата на този артикул се усилва. Инвестициите се втурват в тази ниша, броят на производителите и продавачите се усилва, предлагането е уравновесено с търсенето, конкуренцията нараства, цените падат и - готово! Пазарът поправя всичко. Няма недостиг, артикули има за всички и цените са естествени. знамение!

Или потреблението. Потреблението също не е належащо да се контролира. Ако някакъв запас не е задоволителен, тогава просто би трябвало да увеличите цената за него. Ефективното търсене постоянно е лимитирано, а самото ползване ще намалее. Например, в случай че имате малко храна, начислявате доста висока цена за храната, спомагателните консуматори умират малко от апетит, а останалите, богатите, имат задоволително храна. Пазарът вълшебен взема решение всичките ни проблеми!

Това е икономическата просвета, която ни набиват в главите 30 години поред. Каква ти просвета? Религия! Всемогъщият пазар! В края на краищата пазарът освен контролира стопанската система, пазарните връзки вършат по този начин, че в страната сами да зародят либерален режим на ръководство, самостоятелни съдилища, гражданско общество и независимост на словото. А всичко това от своя страна води хората към неминуем разцвет и невиждано софтуерно, културно и цивилизационно развиване. Всичко, което би трябвало да извършите, е прецизно да следвате законите на свободния пазар и да не се пробвате да си навирате зурлите в него. Не пречете на " Атлас ", който " изправя плещи ".

Мислите си, че си мечтая? Показвам ви учебници, публикации, монографии, където черно на бяло са написани едни и същи неща? В продължение на 30 години това беше нашата същинска публична идеология, която размени марксизма-ленинизма под прикритието на член 13 от Конституцията: „ Никоя идеология не може да бъде открита като държавна или наложителна “. Въпреки това беше открита. Това е за всемогъществото на пазара. И нашите реформатори не са го измислили сами. И старателно се учи от западните настойници. Защото това беше концепцията, заварката и цивилизационната задача на западната цивилизация: да носи светлината на пазарната стопанска система на всички места. И в края на краищата Съюз на съветските социалистически републики беше разрушен под лозунгите за пазарно предимство.

Къде е пазарът в този момент? Ох. Почина. Освен това най-важният, международен, световен пазар умря първи. Учеха ни, че би трябвало да се впишем в интернационалното разделяне на труда, да намерим своята ниша в международната пазарна стопанска система и ще бъдем щастливи. И тогава ненадейно завърши разделянето на труда и международният пазар. Законът за търсенето и предлагането? Не работи. Например за газ и нефт. Русия е изключена - цените порастват. Бягат към Близкия изток, споделят: увеличете производството. ОПЕК+ понижава производството. Тогава те вземат решение: и ние ще въведем „ таван на цените “. Какъв таван, духът на Троцки или нещо сходно ли се е въплътил в тях?

Изведнъж се оказа, че всички постулати на пазарната стопанска система работят единствено в спекулативна повърхност, че тези формули разказват придвижванията на кълбовиден кон в безспорен вакуум. В действителния свят съвършен свободен пазар няма и не може да има. Има хора, фамилии, народи, страни, предприятия, промишлености и всички те са свързани между тях посредством безчет комплицирани взаимоотношения, които не постоянно могат да бъдат оценени в пари. Критиците на пазарния фундаментализъм, отдясно и отляво, постоянно са говорили за това. И самите лицемерни " маркетолози " знаеха това. „ Свободен пазар ” и „ народна власт ” е експортен вид на идеологията. Това е вирус, който англосаксонците и техните спътници вкарват в завладените общества, с цел да отслабят, унищожат и по-късно да ги завладеят, убият и обхванат. Самите те не имат вяра нито в пазара, нито в демокрацията.

Веднага щом се появят и най-малките проблеми, при енергийните запаси да вземем за пример, и „ пазарът “, и „ демокрацията “ незабавно се изхвърлят, а тоталният надзор и нормите на „ военния комунизъм “ (или по-правилно „ военния капитализъм “?) се вкарват. И има единствено едно пояснение: Русия е отговорна. Воюваме с Русия. От това са всичките ни компликации.

О, правилно ли? Защо могъщият Запад ще мръзне, ще седи без вода, храна и светлина просто тъй като някъде в периферията Русия организира специфична военна интервенция с лимитирани сили в недържава, която даже не е интегрирана в нито една западна конструкция, нито в Европейски Съюз, нито в НАТО? Нима Западът - Европа, Съединени американски щати, Канада, Австралия с Нова Зеландия - в действителност е толкоз слаб и нищожен. Всъщност даже Европа, взета сама по себе си, има голяма и мощна стопанска система със лична промишленост, селско стопанство, най-хубавата технология и отличен човешки запас. Потенциалът на Европейския съюз е на практика изобилен. Това е непреклонен и самодостатъчен стопански клъстер. Не става въпрос за стопанската система. Става дума за самоубийствена политика.

Не Европа умира, а капитализмът, който от дълго време е мъртъв и подвига подобен звук. Руският президент Владимир Путин преди година на среща на интелектуалния Валдайски клуб ясно сподели: съществуващият модел на капитализма се е изчерпал. В неговите рамки няма излаз от плетеницата от несъгласия. Неравномерното систематизиране на благосъстоянието изостря рецесията. Трябва да преосмислим архитектурата на нашия свят: стопанска система, градове, жилища. Няма подготвени предписания. Дивият капитализъм не работи.

Между другото, в това време Путин сподели, че решението на Европа да редуцира дълготрайните контракти за доставка на гориво и да премине към борсова търговия е неточност. Тогава цената за хиляда кубически метра беше 1900 $ (и изглеждаше много). Сега какъв брой е? Изглеждаше, че преходът към борсови цени е доста „ пазарен “. Но вследствие на това би трябвало да се вкарат „ тавани на цените “ и ограничавания на потреблението – ограничения, които въобще не са пазарни. Идеята за дивия капитализъм и свободния пазар за Европа е мъртва, тази зима тази концепция дефинитивно ще замръзне на ледени радиатори в неотопляеми къщи.

Е, за какво към момента се вкопчваме в тази приказка за „ вълшебния пазар “ с неговите „ невидими “ ръце, крайници и други органи? Новите модели на структурата на стопанската система и обществото би трябвало да се търсят в друга посока: в държавното обмисляне и надзор, в обществената отговорност на бизнеса и обществената сигурност на популацията, в справедливостта на възнаграждението за труд и достижения, а не в случайността на борсовата игра. А " свещена частна благосъстоятелност " няма, най-малко за предателите и крадците. Резултатите от " приватизацията " от 90-те години би трябвало да бъдат изборно анулирани. На страхливците, които не поддържаха страната си, избягаха при врага и седят там, треперят и клеветят, би трябвало да им се отнеме цялото имущество посредством законова реституционна процедура.

Защото към този момент няма пазар, няма капитализъм, само че има Русия и който е за Русия, има и права, и благосъстоятелност. А който е за враговете ѝ, дано броди сред враговете.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР