Правилното съчетаване на продуктите помага да се справим с излишните

...
Правилното съчетаване на продуктите помага да се справим с излишните
Коментари Харесай

Доматите са полезни с авокадо, бадемите - с йогурт

Правилното съчетаване на продуктите оказва помощ да се оправим с непотребните килограми, да засилим имунитета си, да тонизираме тялото си и даже да се оправим с заобикалящия ни стрес. Това настояват италиански диетолози.

Според диетолозите известните ястия от националните кухни резервират неизменност на съставките в продължение на епохи заради една значима причина. Съчетаването на продуктите, тествано от опита на поколенията.

Сосът от домати и авокадо е доста потребна за тялото. Доматите за богати на ликопен, който пази от съществени болести на сърдечно-съдовата система. Но с цел да се усвои, му е нужна лой.

При това лой от растителен генезис, а таман тя се съдържа в авокадото. Мексиканците отхвърлят да сядат на маса без сос гуакамоле, който се състои от домати и авокадо.

 Съчетание на храни

Друг добър източник на растителни мазнини за усвояването на ликопeна от доматите е зехтин. За това очевидно са се досетили античните италианци, които са създали първите салати от домати със зехтин.

Овесени ядки се съчетава идеално с портокалов сок – по тази причина тази закуска години наред е обичана на американците. Според експертите цитрусовият фреш оказва помощ за пречистване на артериите ви от нездравословен холестерол.

Полезният резултат е двоен, тъй като и в портокала, и в овесените ядки се съдържат феноли, които понижават равнището на неприятния холестерол. Според учени съчетанието на домати и броколи пази простатата от заболявания.

Червените ябълки са богати на противовъзпалителния антиоксидант кверцитин. В кожата им се съдържа най-голямо количество от него. Той понижава риска от доста заболявания, измежду които сърдечно съдови болести, алергии и Алцхаймер.

Шоколадът пък съдържа флавоноида катефин, който понижава риска от атеросклероза. Когато ябълките са в комплект с шоколад, действието им е доста по-мощно. Затова учените поучават да консумираме ябълките с течен шоколад, а ябълковият сок – с шоколадови бисквити.

Защо е по-добре да овкусяваме салатата с лимон вместо с оцет? Защото витамин С, който се съдържа в лимона, оказва помощ за усвояването на желязото, което се съдържа в растителната храна.

 Куркума

Лимоновият сок в комбиниране със зелена салата, салата айсберг, спанак, зеле или друга салата от листа на растения покачва защитните свойства на организма и оказва помощ за укрепването на мускулната маса.

Куркумата, която е присъща за средноазиатската кухня и постоянно се съдържа в соса къри, има противовъзпалителни свойства. Полезното вещество, което се съдържа в тази фалшификация, се назовава куркумин.

Лошото е, че той е със слаба биоактивност. Но в случай че съчетаете куркумата с щипка надробен черен пипер, биоктивността на веществото куркумин нараства цели 100 пъти. Затова куркумата постоянно се съчетава с черен пипер.

Много витамини, да вземем за пример А, D и Е не се усвояват от организма при неявяване на мазнини. Най-добрият метод да снабдите организма си с тях е следният: йогурт, който съдържа витамин D, се употребява с кайсия или праскова – съдържат витамин А и с бадеми, в които има витамин Е.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР