Правилата не са европейски, а световни, и трябва да се

...
Правилата не са европейски, а световни, и трябва да се
Коментари Харесай

Директорът на БАБХ: Не можем да минем с карантина, не е достатъчно сигурно

Правилата не са европейски, а международни, и би трябвало да се вършат по еднакъв метод, с цел да може да се има вяра на виновния народен орган (бел. ред. – в тази ситуация БАБХ) при интернационална търговия. Действително, липсваше информация, само че беше допустимо някои стопани да укрият животни и да не ги заварим на място. Това съобщи ръководителят на БАБХ доктор Дамян Илиев пред Нова телевизия. Не можем да се съобразим и да одобряваме ограниченията прочувствено, акцентира той и акцентира, че става въпрос за принцип, който да не разреши болестта да се популяризира в страната.

На експлицитен въпрос за какво не може да се мине с картина, Илиев отвърна, че тук ставало въпрос за биосигурност . Трябва да сме сигурни, че вирусът не може да излезе – при карантина в стопанства такава гаранция не може да се даде. Една от най-сигурните лаборатории в Англия изпусна шап и заболяването се популяризира по животни, подсети той.

Илиев сподели и, че БАБХ не е сигурна по какъв начин е влезнала африканската чума в България, само че в Турция имало 700 огнища на заболяването . Той добави, че бил обиколил оградата по границата и тя била сигурна, само че все пак е допустимо да стане нещо.

Ние прилагаме експресни ограничения за изтребване на животни, които са нужни . Избиват се и стадата, които са били контактни със стада, в които има заболели животни, разясни Илиев в това време в ефира на bTV и посочи, че при позитивна проба и контакт вероятността и здравите животни да се разболеят е над 90% . По думите му с дейностите си Агенцията е избавила бизнес за над 1 милиарда

Относно пробите по стадата, Илиев съобщи, че било задоволително да има позитивни проби, с цел да се откри съществуване на вирус, а не всички проби (бел. ред. – към 6000) да са позитивни. Той даде и последователност – на 19 юни е открито огнище във Воден, от френската лаборатория CIRAD пратили удостоверение на 23 юни, а заповед от БАБХ за взимане на ограничения в село Воден била издадена на 25 юни. Това, което имат от Българска социалистическа партия, евентуално е решението за райониране на страната и рестрикции на зоните – не съм видял документът, евентуално е обвързван с рестрикциите на зоните и придвижването на продукцията , разяснява още Илиев. Директорът на БАБХ призна, че е имало дисбаланс във връзка с информацията, подавана към хората.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР