Правата върху интелектуални произведения може да са изобретение на последния

...
Правата върху интелектуални произведения може да са изобретение на последния
Коментари Харесай

Да те осъдят заради картина от XV век

Правата върху интелектуални творби може да са " откритие " на последния век, само че това не значи, че те не простират и върху такива, основани по време на Ренесанса. А да ползваш картина от XV век върху тениска може напълно да не е безобидно.

Особено в случай че си международно прочут дизайнер, какъвто е Жан-Пол Готие. Французинът ще бъде съден от изложба " Уфици " за това, че е употребявал " Раждането на Венера " на Ботичели върху скорошна своя сбирка.

Тениски, клинове и бодита на Jean Paul Gaultier с фрагменти от шедьовъра на Ботичели се продават и популяризират в обществените медии на стилната къща. Това е причина флорентинската изложба да заведе иск против нея, който може да коства на дизайнера санкция от 100 хиляди евро.
 Снимка 590806
 

Ейке Шмид, шефът на " Уфици ", споделя пред Guardian, че са изпратили на Готие писмо, в което желаят или всички упоменати продукти с " Раждането на Венера " да бъдат изтеглени от пазара, или той да заплати съответните права за използването на изображенията. За момента не са получили отговор.

Според италианските закони, използването на творби на изкуството, които са публично владеене, става след искане на позволение и възнаграждение на съответните права. " Не става дума за някакви милиони ", споделя Шмид. " Но е необичайно изобщо да не отговорят на писмото ни. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР