Правата на децата в дигитална среда и отговорности на професионалистите,

...
Правата на децата в дигитална среда и отговорности на професионалистите,
Коментари Харесай

ДАЗД организира майсторски клас „Иновации и отговорности в дигиталния свят с децата“

Правата на децата в цифрова среда и отговорности на експертите, провокации пред педагогическите експерти за осъществяване на работа в цифровата среда са единствено част от тематиките на майсторски клас „ Иновации и отговорности в цифровия свят с децата “, проведен от Държавната организация за протекция на детето дружно с Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ и с партньорството на Министерството на образованието и науката и РУО на МОН за шефовете и педагогичен експерти от просветителни институции.

“Темата за киберсигурността на децата е значима за всички – за самите тях, родителите, експертите, институциите и цялото общество. Държавната организация за протекция на детето слага акцент точно върху сигурността им в мрежата. В началото на годината със съдействието на Регионалното ръководство на образованието – София-град организирахме анкета измежду 2 500 ученика от 17 учебни заведения в столицата. Ще поставим всички старания да проведем анкетата в цялата страна. 26% от интервюираните в София деца са получавали оферти за дарове от непознати хора в киберпространството, 32% не са споделили с никого, че са били жертва на кибертормоз. Тези резултати напълно ясно демонстрират, че би трябвало незабавно да се работи в тенденция сигурност в интернет за децата. Сигурна съм, че показаните положителни практики по време на този майсторски клас ще са от изгода на всички участници “, това сподели доктор Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Изключителен интерес измежду участниците в образованието провокира презентацията на тематика Образование 4.0 и алфа децата, която показа проф. доктор Галин Цоков от Педагогическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Доц. Ивайло Старибратов от катедра „ Компютърни технологии ” към Факултета по математика и информатика на ПУ „ Паисий Хилендарски “ и консултант на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков показа по време на майсторския клас дигитализацията в междинното обучение и политики на Министерство на образованието и науката в тази тенденция. Част от панелите модерира и доктор Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието – София-град.

Представители на Регионалнен център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение София-град презентираха платформата „ Подкрепи ме “ и лечебните запаси на Центъра. „ Дигитална раница в междинното обучение “ и „ Иновации и модели за цифрова промяна “ са тематиките, които предизвикаха полемика и интерес сред участниците и лекторите в майсторския клас.

Панелът „ Предизвикателства пред педагогическите експерти за осъществяване на работа в цифровата среда “, в който присъединяване взеха от Фондация „ Заедно в час “.

Добри практики с потреблението на дигитализацията в междинното обучение показаха пред сътрудниците си учебни заведения и детски градини от разнообразни градове в страната – София, Кюстендил и Русе. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР