Практиката на болница в болницата е един от основните канали

...
Практиката на болница в болницата е един от основните канали
Коментари Харесай

Цацаров: Източването е по системата болница в болницата

Практиката на болница в болничното заведение е един от главните канали за източването на държавните и общински предприятия. Това сподели основният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг по отношение на идни инспекции, свързани с ефикасното консумиране на средства за болнична помощ от лечебните заведения.

„ Лекарствата бяха предмет на дейности, свършени в края на предходната седмица. По отношение на това следствие на този стадий няма да се даде никаква друга информация. Това касае държавните и общински лечебни заведения. През месец юни се внася един отчет - отчет за настоящото финансово положение на държавните общински лечебни заведения и се стига до извода, че съществуват 9 лечебни заведения в сериозно финансово положение, а рискът за изпадане в несъстояние е напълно действителен. В кабинета на министър Радев се организира среща сред него, мен, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и предходния здравен министър. Това, което се взе като решение, беше да се приключи практиката болница в болница – единствено при условия, че двете лечебни заведения правят разнообразни лечебни действия. Да се пристъпи към събиране на всички настоящи контракти, без значение от тяхната правна форма – само че такива, които дават опция на територията на държавни общински лечебни заведения да съществуват частни лечебни заведения. Проверката бе изпълнена на територията на цялата страна и през октомври предходната година информацията бе стоварена в прокуратурата Проверени за 295 – от тях 38 са 100% държавна соб, 127 са общинска, а 30 са смесени. Благоевград – две лечебни заведения с общо 35 контракта, Велико Търново – 5 лечебни заведения с 21 контракта, Ловеч – 1 лечебно заведение с 2 контракта, София окръг – 2 лечебни заведения с 11 контракта и други ", изясни той.

Цацаров изясни, че казусът е в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение действа частна болница, която реализира идентични, а не разнообразни действия. „ В подобен случай безнадеждните пациенти отиват по откритите клинични пътеки към държавната, а към частната се насочват случите, при които могат да се осъществят доста по-големи доходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна ", изясни основният прокурор и посочи, че всички контракти са събрани в 40 пласьора и се ревизират към този момент един по един от Министерството на здравеопазването, като задачата е те да бъдат подложени на начална инспекция и в тези от тях, в които има индикации за незаконност, да бъдат изпратени в Прокуратурата.

„ Считаме, че тази процедура – практиката на болница в болница, е един то главните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това излиза наяве,че постепенно и бавно едно държавно или общинско сдружение ще стигне до състояние, в което няма да може да покрива отговорностите си. И затова неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна. Но пред нас стои още един огромен въпрос и решаването му явно ще докара и до посягане върху прекомерно огромни финансови ползи. Допустимо ли е въобще на територията на държавно или общинско лечебно заведение да съществува друго, въпреки и с предмет на друга лечебна активност? ", разяснява Цацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР