Практика ли е община Пловдив да възлага поръчки за 1.5

...
Практика ли е община Пловдив да възлага поръчки за 1.5
Коментари Харесай

Практика ли е община Пловдив да възлага поръчки за 1.5 млн. лв. на фирми извън ЗОП?

Практика ли е община Пловдив да разпорежда поръчки за 1.5 млн. лева на компании отвън Закон за обществените поръчки? Именно това се случва за втора поредна година с поръчката за разчистване на коритото на р. Марица в рамките на Пловдив. През октомври 2022 година под предлог, че се влиза в есенно-зимния интервал и от преваляванията, равнището на реката ще се повиши и наводни града, общината афишира отчасти бедствено състояние и разпорежда без социална поръчка осъществяването на активността на компания ПИМК. Реагират общинските съветници от „ Демократична България ” и даже желаят оставката на кмета Здравко Димитров. След намесата на Агенцията за публични поръчки, общината въпреки всичко е принудена да разгласи публичната поръчка.

През 2023 година, както към този момент сигнализирахме, Комисията за публични поръчки към общината афишира възлагането на социална поръчка с този предмет на активност и без значение от посочения от самата нея аршин за избор „ най-ниска цена ”, дава поръчката на друга предпочетена компания, в тази ситуация „ Ростер ”, чиято цена е с 200 000 лв. по-висока от другата препоръчана. След обжалване от страна на изгубилата компания и решението на Върховен административен съд за преразглеждане на ценовото предложение, последва ново решение на общинската комисия, поръчката да разпореди на компания „ Ростер ”.

Знаейки че „ БКС Озеленяване ЕООД ще апелира и това решение, община Пловдив, предстоящо, през вчерашния ден приключи поръчката. Остава да разгласи още веднъж бедствено състояние и незабавно да подпише контракт с „ вярната ” компания. Кого ще облагодетелства с избора си общината? Предизборно, зад популистки лозунги и пояснения за спасяването на Пловдив, втората по величина община в България, дава превъзходен образец по какъв начин да се заобикалят законите и да се разходват обществени средства самоволно и безнаказано.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР