Праисторическите хора от ледниковата епоха са използвали пещерните рисунки, за

...
Праисторическите хора от ледниковата епоха са използвали пещерните рисунки, за
Коментари Харесай

Праисторическите хора са записвали важна информация чрез пещерните рисунки

Праисторическите хора от ледниковата ера са употребявали пещерните рисунки, с цел да записват значима информация за света към тях, която им е пособия да оцелеят, заяви ДПА.

Екип от експерти за първи път дешифрира знаци върху рисунките и потвърди, че преди минимум 20 000 години хората в Европа са си водили мемоари за дивите животни и времето на техните размножителни цикли.

Първоначалното изобретение, че знаците върху рисунките могат да се отнасят до нещо като лунен календар, е направено не от учен, а от лондонския реакционер на мебели Бен Бейкън, който е прекарал безчет часове да  разглежда пещерни рисунки и да проучва данни.

Така наречената система за " протописменост " предхожда с най-малко 10 000 години други, за които се счита, че са се появили по време на близкоизточния неолит.

Бейкън сподели, че е отишъл при учените с теорията си, а те са го изслушали и насърчили да я развие, макар че е бил " на процедура човек от улицата ".

Той си е сътрудничил с екип, в който има двама професори от университета в Дърам и един от Университетския лицей в Лондон, с цел да разгласява публикация в Cambridge Archaeological Journal (Археологическо списание на Кеймбридж).

В цяла Европа са открити пещерни рисунки на типове като северни елени, риби, изчезналите към този момент зубри и бизони, написа Българска телеграфна агенция. Археолозите от дълго време знаят, че поредицата от точки и други знаци върху рисунките значи нещо, само че никой не е можел да ги разшифрова.

Бейкън е желал да ги разкодира и по-специално включването на знака " Y " - формиран посредством прибавяне на разминаваща се линия към друга. Според него той е означавал " раждане ". 

Като употребява за насочна точка циклите на възпроизводство на съответните животни в този момент, екипът съумява да откри, че броят на знаците, свързани с животните от ледниковата ера, демонстрира лунния месец, в който те са се чифтосвали.

Бейкън, който е приключил британска лингвистика, само че е решил да не се занимава с научна активност, сподели: " Значението на знаците в тези рисунки постоянно ме е интригувало, по тази причина се пробвах да ги разшифровам, като използвах сходен метод, какъвто други използваха, с цел да схванат ранна форма на гръцки текст. Използвайки информация и фотоси на пещерното изкуство, налични посредством Британската библиотека и в интернет, събрах допустимо най-вече данни и започнах да диря повтарящи се модели. Постепенно се свързах с другари и академични преподаватели, чийто опит беше доста значим за доказване на теорията ми ", сподели Бейкън. 

Участвалите в проучването професори Пол Петит и Робърт Кентридж от Университета в Дърам работят дружно в региона на образната палеопсихология - научното проучване на логиката на психиката, която е в основата на най-ранното развиване на човешката образна просвета.

" Резултатите демонстрират, че хората от ледниковата ера са първите, които са употребявали последователен календар и знаци, с цел да записват информация за огромни екологически събития в него ", сподели проф. Петит. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР