Прага. Чехия застава зад идеята на председателя на парламентарната Комисия

...
Прага. Чехия застава зад идеята на председателя на парламентарната Комисия
Коментари Харесай

Чехия подкрепя Вежди Рашидов за общ европейски стандарт в опазването на културното наследство

Прага. Чехия застава зад концепцията на ръководителя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов за общ европейски стандарт на страните членки на Европейски Съюз в опазването на културното завещание, битката с противозаконния трафик на културни полезности, с фалшификатите на творби на изкуството и с подправените вести. Това стана ясно през днешния ден в Прага по време на срещата на Вежди Рашидов с Мартин Бакса, ръководител на Комисията по културата в Камарата на депутатите в Чешкия парламент. Г-н Рашидов е на еднодневно работно посещаване в Прага. Това оповестиха от пресцентъра на Комисията по просвета към Народното събрание.
На срещата участва и Антонин Станек - член на Комисията. Тук бе и българският дипломат в Прага Йордан Първанов.
В началото на диалога Мартин Бакса, който е и кмет на Пилзен, поздрави Вежди Рашидов за впечатляващото му показване на фамозното Лондонско биенале наскоро, както и за изложбата му “Страсти ” в Пловдив. ”Пилзен беше към този момент столица на културата, в този момент е Пловдив и аз зная какъв брой е значимо изкуството и гения да бъдат почтено показани ”, показа господин Бакса.
Мартин Бакса приветства концепцията на Вежди Рашидов през идната година София да бъде хазаин на специфична среща на ръководителите на парламентарните комисии по просвета на страните членки на Европейски Съюз и на този конгрес да бъдат разисквани съответните ограничения за общите старания на Европа в опазването на културното завещание и по другите настоящи тематики.
" Сигурен съм, че ние като страни членки на Европейски Съюз единствено с дейни общи старания можем да използван най-хубавото в опазването на паметниците на културата и да се противопоставим изрично на незаконния трафик на артефакти, по тази причина се веселя, че и Чехия поддържа моето предложение българският парламент да бъде през 2020 година хазаин на европейски конгрес по тези тематики, както и по казуса с подправянето на творби на изкуството и по въпроса с подправените вести, който визира всички страни. България има неповторимо културно завещание, а Европа е най-старият континент, люлка на скъпи цивилизации и по тази причина сме длъжни да опазваме дружно основаното през вековете ", сподели по време на срещата Вежди Рашидов. Мартин Бакса изрази подготвеност Чехия да покаже на форума в София следващата година най-хубавите си практики, с цел да се употребяват за основаването общ европейки стандарт за опазването на културното завещание.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР