ПП-ДБ обявиха, че са внесли в деловодството на парламента проект

...
ПП-ДБ обявиха, че са внесли в деловодството на парламента проект
Коментари Харесай

ПП-ДБ поиска комисия за „Балкански поток“, от ГЕРБ-СДС предложиха такава за корупцията при кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия за Украйна

ПП-ДБ оповестиха, че са внесли в деловодството на Народното събрание план на решение за основаване на краткотрайна комисия, която да изследва обстоятелствата и събитията към пътната карта за създаване на „ Турски поток “. Това разгласи в коридорите на Народното събрание депутатът Венко Сабрутев, написа „ Трибюн “.

Той акцентира, че тематиката с „ Турски поток “ е била част от договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „ Те отказваха да включват тази тематика в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме болшинство, може умерено да извадим пред обществото, тъй като то би трябвало да знае за какво България обезпечи пускане на войната в Украйна, за какво България даде на Русия тази опция, българските жители би трябвало да знаят за какво бяха изхарчени три милиарда лв. за съветска тръба, която ще транспортира съветски газ. Трябва да се открият всички обстоятелства и условия към тръжните процедури и физическото създаване на газопровода, тъй като там има доста съществени подозрения за нарушавания “, изясни Сабрутев. Той акцентира, че единствено преди два дни Борисов е споделил, че е извънредно горделив от този план.

Ивайло Мирчев пък съобщи, че нямало причина да се прави „ Турски поток “, „ защото ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от директните такси, които България трябваше да получи по тази остаряла тръба, построена по руско време “, добави той. Според него за най-малко 30-40 години би трябвало да се възвърне инвестицията, а „ ние тогава евентуално природен газ няма да използваме “. „ България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, тъй като, построявайки „ Турски поток “, ние дадохме мотив на Путин да стартира войната в Украйна “, изясни Мирчев.

От ГЕРБ-СДС последва мълниеносен отговор

„ Ние терзание за плана Турски поток нямаме. ПП-ДБ могат да основават колкото си желаят анкетни комисии “, съобщи на брифинг в Народното събрание Теменужка Петкова. Според Томислав Дончев Народното събрание се употребява за предизборна акция.

„ Комисията, която ПП-ДБ оферират да бъде основана, е добър мотив да предложим основаване на краткотрайна комисия, която да проверява всички обстоятелства и условия с изнесените изказвания от журналиста Христо Грозев за корупция по времето на кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия. Тази тематика се проверява в Украйна “, съобщи Петкова. „ Ние не се опасяваме от никакви краткотрайни комисии. Надяваме се ПП-ДБ да се научат по какъв начин се осъществят тези планове и по какъв начин се отстояват ползите на страната “, добави Петкова.

„ Турски поток “ е план на Република Турция. Нашият план се споделя „ Балкански поток “. Ние и „ Газпром “ сме подписвали единствено паметна записка, тя е предоставена на ДАНС и в случай че всеки един от вас (журналистите – бел. ред.) я изиска, ще му бъде предоставена “, изясни Петкова. Причината да се подвига тематиката с Балкански поток демонстрира политическа беззащитност, добави от своя страна Томислав Дончев.

Даниел Митов съобщи, чекатегорично би трябвало да се приключи глупавата теза, че надали не поради „ Балкански поток “ е почнала войната в Украйна.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР