Позлатен пистолет “Берета”, подарен на княз Симеон Търновски за първия

...
Позлатен пистолет “Берета”, подарен на княз Симеон Търновски за първия
Коментари Харесай

Златна “Берета, подарена за първия рожден ден на Симеон II, може да бъде видяна в НИМ

Позлатен револвер “Берета”, подарен на княз Симеон Търновски за първия му рожден ден през 1938 година, е едно от най-любопитните оръжия, които могат да се видят в колекционните зали на Националния военноисторически музей (НВИМ). Това описват от културната институция в своята фейсбук страница.

Пистолетът „ Берета “, М 1919, тиня. 6,35 мм. е част от най-добре комплектуваната в България сбирка от хладно и огнестрелно оръжие, означават от Музея и описват, че в деня на раждането му (16 юни 1937 г.) с Прокламация към войската цар Борис III зачислява престолонаследника в описите на 6-и пехотен търновски полк с чин подпоручик и го прогласява за почетен началник на 19-и пехотен шуменски полк, на 1-ви армейски артилерийски полк и на 3-ти конен полк.

Пистолетът „ Берета “ е художествено направен, позлатен, със седефени чирени и декориран с гравирана растителна декорация - спирали, корона, с годината на производството му – 1938 година и надпис: „ P BERETTA GARDONEV. T. CAL 6,35 BREV “. В Националния военноисторически музей постъпва от Царския замък през юни 1946 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР