Позицията на шведското правителство е, че Румъния изпълнява условията за

...
Позицията на шведското правителство е, че Румъния изпълнява условията за
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция: Румъния изпълнява условията за присъединяване към Шенген

Позицията на шведското държавно управление е, че Румъния извършва изискванията за присъединение към Шенгенското пространство, съобщи през днешния ден шведският министър председател Улф Кристершон на взаимна конференция с румънския си сътрудник Николае Чука, който е на посещаване в Стокхолм, съобщи Аджерпрес.

Кристершон загатна, че през вчерашния ден се е срещнал с канцлера на Австрия - страната, която гласоподава срещу присъединението на Румъния към Шенген.

" Твърдо имам вяра, че би трябвало да укрепим доверието във външните граници на Европа и да увеличим броя на лицата, които си потеглят, откакто им е отказано леговище. Това ще направи по този начин, че разширението на Шенген да бъде по-лесно ", съобщи министър председателят.

Той благодари на Румъния за задачите за защита на въздушното пространство, планувани в региона на балтийските страни.

" Като бъдещи съдружници ви убеждавам във обстоятелството, че сме готови за задачи за въздушна полиция в Черно море незабавно щом станем пълноправни членове на НАТО ", уточни още шведският министър председател.

На въпрос дали австрийският канцлер Карл Нехамер е трансформирал мнението си за присъединението на Румъния към Шенген, шведският министър председател отговори: " Простият отговор е не, не е трансформирал мнението си ".

Кристершон сподели също, че тематиката за Шенген остава в дневния ред на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което приключва в средата на тази година. 

" Ще създадем всичко, което е по силите ни, с цел да посредничим в тези полемики и, дублирам, ние, шведската страна, сме за (присъединяването на Румъния към Шенген - бел.ред.). Мисля, че има очакване от страна на Европейския съвет този въпрос да бъде решен в границите на тази година. Но всички сме наясно, че всяка страна взема свое лично решение, самостоятелно. Но това е в дневния ред ", уточни министър председателят на Швеция.

От своя страна румънският министър председател Николае Чука съобщи, че се надява Швеция да се причисли към НАТО допустимо най-скоро и по този метод да може да взе участие със свои бойци в румънската военна база в Чинку, окръг Брашов, където са разпоожени главните сили на Бойната група на НАТО в Румъния.

Чука изрази вяра, че скандинавската страна ще се причисли към Северноатлантическия алианс до юли, когато ще се състои срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

" Виждам Швеция като предстоящ член на НАТО, само че и като сътрудник в НАТО. Като се има поради, че НАТО ускори наличието си във всички региони в Черно море, изключително в Румъния, Съединени американски щати също усилиха наличието си в зоната на Черно море и в Румъния, мисля, че Швеция може да взе участие в нашите учения и може да дислоцира бойци и да бъде част от наличието на НАТО (във военната база) в Чинку ", уточни румънският министър председател.

" Очакваме с неспокойствие тази страна да стане членка на алианса ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР