Позицията на България по отношение на ваксините срещу COVID-19 е

...
Позицията на България по отношение на ваксините срещу COVID-19 е
Коментари Харесай

България и Полша с единна позиция за доставките на COVID ваксини

„ Позицията на България във връзка с имунизациите против COVID-19 е безапелационна. Настояваме за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейската комисия и Pfizer – или на страните членки да се обезпечи опция да поръчваме действително нужните ни количества, а не такива, които сигурно ще бракуваме, или договорът да бъде преустановен на съображение форсмажор за страните членки, които алармират подобен. С тази позиция срещнах през вчерашния ден и европейския комисар по въпросите на опазване на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес. “ Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на среща с изключителния и пълномощен дипломат на Полша у нас Мачей Шимански, представен от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

От своя страна посланикът съобщи на доктор Меджидиев публично писмо от  здравния министър на Р Полша Адам Неджелски. В писмото се показва: „ Наясно сме с напъните, които Европейската комисия постави за поддръжка на страните членки по време на пандемията от COVID-19. Въпреки това, имайки поради актуалната обстановка във връзка с сериозния остатък от ваксини и спомагателните съглашения към договорите с фармацевтичните компании, считаме, че Европейската комисия би трябвало да работи бързо и уверено и да съставлява ползите на страните членки, а не тези на производителите на ваксини. Това е главно обвързване на Европейската комисия. Високо оценявам Вашата позиция и обстоятелството, че изложихте съответни доводи в писмото си до Европейската комисия. Подкрепяме мнението Ви, че заплащането на лекарствени артикули, от които няма нужда и които ще се наложи да бъдат унищожени, е безконтролно. “

По време на срещата министър Меджидиев насочи покана за публична аудиенция на министъра на опазването на здравето на Р. Полша през месец април тази година. Целта е усилване на двустранното съдействие, с акцент върху обмяната на опит на млади лекари и поддръжка сред двете страни в региона на лекарствоснабдяването. Идеята е при възможен дефицит на избрани лекарствени артикули в една от двете страни да бъде основана улеснена процедура за взаимопомощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР