ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ КОМИТЕТ НА ПП ВМРО-БНД-ГР.ПЛОВДИВ ОТНОСНО  Арт- инсталация на

...
ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ КОМИТЕТ НА ПП ВМРО-БНД-ГР.ПЛОВДИВ ОТНОСНО
 Арт- инсталация на
Коментари Харесай

ВМРО против инсталация на Саймън Ван Парис

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ КОМИТЕТ НА Политическа партия ВМРО-БНД-ГР.ПЛОВДИВ ОТНОСНО

 Арт- апаратура на белгийския художник Саймън Ван Парис

Уважаеми Господин Кмете,

 Уважаеми Господин Председател на Общински съвет Пловдив,

Уважаеми Граждани на Пловдив,

През миналите дни от голям брой сигнали на жители, както и от изявления в медиите, бяхме известени за арт- апаратура на белгийския художник Саймън Ван Парис, финансирана по стратегия на CONTEXT AiR от Община Пловдив. В първичната информация от медиите ни бе показана апаратура, състояща се от три счупени тухли четворки, обточени с дървени летви, което съгласно създателя е визията за Пловдив през очите на новодошлия!

В следствие се оказа, че това е било рекламен трик и е част от „ инсталацията “, която към този момент е тържествено открита и съдържа още доста летви, тухли, елементи от отводнителни съоръжения,касетки и впрочем открити на улицата строителни и други боклуци /последното е изказване на самия автор/.

След обзор на досегашното творчество на създателя, ние забелязахме огромно подобие в инсталациите осъществени до момента, състоящи се от сковани летви и други отпадъчни материали, отнасящи се до други международни градове. С интерес установихме, че съвсем по нищо не се разграничават Пловдив с Техеран и Хонг Конг през очите на новодошлия. Под комфортната мантра за свободата на актуалното изкуство и креативна автентичност, както непрестанно ни втълпяват, че пловдивчани не разбираме, се харчат още веднъж пари от общинския бюджет за съмнителни планове, обиждащи града ни и служейки за трамплин в издигането на посредствеността. Липсата на ясни обществени критерии за асортимент на създатели и планове и откровеният „ кураторски “ субективизъм на пет членното жури свеждащо се до посредственото: “Това май е арт, а другото май не доста арт “, води до тотално компрометиране и фалш на културните обичаи и политики на град Пловдив. В размислите по „ креативния развой “, самият създател на уеб страницата си изяснява неговите безредици от видяното в Пловдив и тук се стартира с едни дълги пояснения за комунистически здания, олющени мазилки и в резюме, че сме като градска среда същите като Русия.

Естествено, създателят е нямало по какъв начин да преживее и види в детството си /роден е 1985 година /експанзията на посткомунистическия арт модернизъм, присъщ за 90 те. в някогашните индустриални градове на някогашния източен блок. Тук към този момент е редно да зададем, няколко въпроса, дали този човек е настанен в Пловдив по резидентната стратегия CONTEXT AiR или е бил някъде другаде в някой различен град?

Какво е написал в апликационната си форма и какво е заключението на журито? Каква е ролята и работата на куратора с този създател? Докога ще толерираме чуждопоклонно изкуство, а не на български създатели?
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР