Позитивно се развиват нещата както в преговорите между България и

...
Позитивно се развиват нещата както в преговорите между България и
Коментари Харесай

Американците искат сигурност при плащането на изтребилите според Соломон Паси

Позитивно се развиват нещата както в договарянията сред България и Съединени американски щати, по този начин и във вътрешен проект във връзка с закупуването на F-16. Това съобщи пред bTV някогашният външен министър Соломон Паси.

По думите му нещата вървят към това да се случат и съгласно него тази стъпка извънредно вярна след присъединението на България към НАТО през 2004 година

Той разясни, че четири министерства договарят със Съединени американски щати за изстребителите, като Министерството на защитата е това, което дава отговор най-вече за техническите параметри.

На въпрос за какво би трябвало да платим вкупом самолетите, някогашният външен министър разясни, че до в този момент единствено сме продавали оръжия на американците и защото това е първият път, в който ние купуваме от тях, те желаят да имат сигурност.

Паси уточни, че за идващите 8 изстребителя към този момент ще имаме кредитна история и тогава даже може да ни се предложат отстъпки при закупуването им.

По отношение на новия американски дипломат у нас Херо Мустафа той съобщи, че до в този момент в лицето на Ерик Рубин сме имали извънреден дипломат и се надява с новия двиустранните връзки да продължат да се поддържат по същия метод.

" Когато се сортира един дипломат се мисли най-вече за двустранните връзки, а не за неговия генезис ", акцентира Паси.

По мотив предлагането субсидрането на партиите да стане по американския модел Солом Паси акцентира, че това съгласно него е импулсивна реакция на вътрешния политически живот.

Той е на мнение, че не е редно 30 години партиите да са се финансирали по немския модел и в този момент внезапно той да се промени и да стартираме да опитвам с американския, с цел да забележим дали той работи.

Припомняме, на 16 януари 2019 година депутатите гласоподаваха мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 година бе открит завода, където биха били издигнати военните самолети за България.

След като българска делегация отпътува за Съединени американски щати министър Каракачанов изясни, че България може да каже " не " на договорката. По-късно той съобщи, че 1.8 милиарда лева е единствено рамката на съглашението.

След това от военното министерство оповестиха, че Американският конгрес е одобрил договорката.

На 17 юни от посолството на Съединени американски щати в България оповестиха, че са внесли предлагането за осем изтребителя Ф-16 в Министерството на защитата.

По-късно президентът Румен Радев изиска държавното управление да даде гаранции за бойните благоприятни условия на офертата за този вид изтребител.

Относно наличните ни щурмови изтребители Су-25 на 27 февруари 2019 година кабинетът утвърди заплащане до 82 510 хиляди лева за техния ремонт. Проектът за капиталов разход " Възстановяване на летателната валидност на самолети Су-25 " е признат с решение на Министерския съвет № 863/2018 година Плащането би трябвало да стане за сметка на възобновените през 2019 година средства по сметка на Министерството на защитата за осъществяване на плана. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР