Поземлените отношения са една много голяма тема, която касае абсолютно

...
Поземлените отношения са една много голяма тема, която касае абсолютно
Коментари Харесай

Земеделското министерство готви законодателни промени за решаване на старите проблеми със земята

„ Поземлените връзки са една доста огромна тематика, която касае безусловно всички аграрни производители. Проблемите са доста, някои са доста мъчно решими. Изискват се съществени законодателни и нормативни промени “, сподели след първото съвещание само че Консултативния съвет по поземлените връзки министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Това не е първият Консултативен съвет, следва идващ, който ще е по мляко и млечни артикули, по-късно плодове и зеленчуци, а след това ще има и за месо и месни артикули, пчелен мед, механически култури, лоза и вино, етеричномаслени култури. Министърът посочи, че се приказва за артикули, за цялата агрохранителна верига, в която всеки отрасъл би трябвало да откри мястото си.

Министърът на земеделието и храните сподели още, че ще се търси решение за проблемите с кадастъра и ще се цели въвеждането на един документ, като за тази цел ще се предизвикват промени в законите. Сред проблемите в поземлените връзки е и всеобщото отдаване от страна на общините под аренда на пасищата и ливадите в границите на техните землища на хора, които нямат животни за приемане на дотации, които по-късно биват отдавани чартърен на животновъди, както и едногодишните контракти. Вътев даде обещание търсене на решение и в това отношение в границите на идващото съвещание на Консултативния съвет по поземлените връзки, което ще бъде до месец и половина.

Според Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти тематиката за поземлените връзки е доста значима за производителите, „ защото не можем да развиваме бранша без земя и най-много без резистентност и дълготрайни вероятности за нейното прилагане. Законът за собствеността и използването на земеделските земи е един от най-често и неведнъж променяните закони и в този смисъл се получи една джунгла в връзките, в която много мъчно земеделците могат да се оправят, ориентират и най-много да разчитат на едно дълготрайно прилагане на земеделските земи, което за нашия отрасъл, биопроизводството, е извънредно значимо и належащо, защото за биологично земеделие е нужна сертификация и дълготрайно прилагане на земите “, добави още тя. Тя подчертава върху използването на земите от общинския и държавен аграрен фонд, така наречен непотърсени земи по член 19, белите петна и т.н.

Според Юлия Куюмджийска, заместник- ръководител на Обединени български животновъди пък доста значимо е да се вземе решение за разпределението на пасищата, мерите и ливадите. „ За нас, животновъдите, е извънредно значимо да бъдат направени допустимо най-бързо промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи и то във връзка с разпределението на пасищата, мери и ливади. “, сподели още тя.

Стефан Асенов от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи пък разяснява, че проблемите са с над 30-годишна история и обгръщат възобновяване на земята в действителни граници, неналичието на окрупняване, пренареждане, напояването, проблемите с кадастъра, кадастралните карти, указател, отчуждавания, сервитути и се стигне до агроекологията.

„ Вярвам, че с едно прагматично, програмирано управление и рационален градивен разговор ще решим най-малко част от сериозните проблеми, които стоят пред нас и малко по малко ще вървим към едно все  по-устойчиво земеделие “, съобщи представителят на Браншова камара „ Плодове и зеленчуци “ Синан Вейсал.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров разяснява, че държавният и общинският аграрен фонд би трябвало да бъдат принадлежности за реализиране на политики, като не може да се развиват биоземеделие или отглеждане на животни с краткосрочно наемане на земи за по една година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР