Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни,

...
Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни,
Коментари Харесай

Папа Франциск поздравил делегацията ни за единството

" Поздравявам Ви за това, че, макар че сте толкоз разнообразни, сте дружно в името на Вашата страна България! ". С тези думи се обърна папа Франциск към българската делегация, която по традиция през днешния ден е във Ватикана във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий и празника на българската писменост, култура и просвета, оповестява пресцентъра на Народното събрание.

Парламентарната делегация е водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и в състава й са представители на всички парламентарни групи в 49-ото Народно събрание, на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.

Преди това ръководителят на Народното събрание беседва " на четири очи " със Светия отец. Росен Желязков е подарил на папа Франциск ръчно везана икона с облиците на светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, направена със златни и сребърни железни конци.

Председателят на Народното събрание се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. На него Росен Желязков е подарил албум " История на Българската православна черква ".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити 24 май и пожела на българите здраве, оптимизъм, религия, вяра и обич. На този празник, който е най-хубавият за мен български празник, обвързван с словесност, нематериалност, книжовност, с това, което от ден на ден забравяме - общението с книгите, на този ден би трябвало да си пожелаваме единствено хубави неща. Това беше и тематиката за диалога ми със Светия отец, уточни той пред публицисти.

Росен Желязков описа, че диалогът му с папа Франциск е бил доста топъл. Светият отец пазел прелестни мемоари от визитата си през 2019 година в България. В тогавашното му послание за мира на Земята има известно знамение, тъй като той сподели, че мирът е положително богатство, не е просто задоволително да няма война, разяснява ръководителят на Народното събрание.

Желязков сподели, че папа Франциск е изразил наслада, че има представител от всяка политическа мощ.

Росен Желязков описа, че от своя страна Светият отец му е подарил доста забавна пластика. На нея има изобразено цвете и гълъб, които са " раздрани " под формата на кръст, с посланието, че са толкоз нежни и мирът, и връзките, и толкоз са чупливи, че би трябвало да ги пазим по всевъзможен метод.

Разговорът ми с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин беше по-политически, само че отново с разбирането, че в християнска Европа най-важно е да градим мостове, разяснява ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че на срещата са засегнали всички значими тематики, измежду тях войната в Украйна и тематики, свързани с Република Северна Македония. Много добре бяха осведомени с последните развития в политическата обстановка в България и насърчиха по този начин, както и всички останали европейски ръководители, процесът за нормализация на политическия ни живот, добави Желязков.

След аудиенцията при папа Франциск българската делегация участва на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата " Сан Клементе ". Службата беше водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний с присъединяване на духовници от Българската православна черква, семинаристи от Софийска духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР