„Поздравявам чудесната инициатива „Изпрати българска книга в Македония“ за дарение

...
„Поздравявам чудесната инициатива „Изпрати българска книга в Македония“ за дарение
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“

„ Поздравявам чудесната самодейност „ Изпрати българска книга в Македония “ за подаяние на български книги за сънародниците ни и феновете на българската литература в Република Северна Македония и за силата и упоритостта, с които тя се организира макар провокациите. Именно словото сближава и сплотява хората, а книгата е неговият най-силен притежател. Убеден съм, че българската книга е вкъщи си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови “, съобщи той.

„ За мен е наслаждение да се причисля към това родолюбиво начинание като даря тетралогията „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “ на огромния български публицист от Прилеп Димитър Талев. Книгата носи голям нравствен заряд и страст, когато текстът се чете в оригинал на родния език на писателя, без подправяне и фалшификации “, добави Радев, като означи, че силата на Европейски Съюз не е единствено в свободата на придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, а ней-вече в свободата на продан на хрумвания, на нематериалност и просвета.

„ Силно се надявам, че държавното управление на РСМ, което по този начин пламенно показва блян към участие в Европейски Съюз, ще се управлява от тези основополагащи правила на съюза; че преследването на българските книги, просвета и нематериалност в нашата съседка е останало окончателно в тоталитарното минало; че това управление ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно завещание. Защото имам вяра в нашето общо европейско бъдеще.

Отбелязването на 24 май е добър мотив за осъществяване на дейна акция за подаяние на книги за нашите сънародници в РСМ под наименованието „ Родна тирада “. Президентската институция ще се включи на драго сърце в нея, както и да и даде патронаж “, означи българският държавен глава.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР