Появява се политическо разделение относно помощта на САЩ за Украйна, докато Зеленски се отправя към Вашингтон

...
Вашингтон — Посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон
Коментари Харесай

Вашингтон — Посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон тази седмица идва в критичен момент за неговия съюз със Съединените щати, тъй като републиканските лидери в Конгреса се разминават по въпроса как да изпрати повече военна и хуманитарна помощ в страната.

Президентът Байдън търси допълнителни 24 милиарда долара за сигурност и хуманитарна помощ за Украйна, в съответствие с обещанието си да помогне на страната „колкото е необходимо“, за да прогони Русия от границите й.

Но ратифицирането на искането на г-н Байдън е дълбоко несигурно благодарение на нарастващото пристрастно разделение в Конгреса за това как да се процедира.

изненадващо обръщение към Конгреса в края на 2022 г. В тази реч Зеленски благодари на „всеки американец“ за подкрепата, тъй като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократ от Калифорния, и вицепрезидентът Камала Харис драматично развиха украинско знаме зад гърба си него.

Девет месеца по-късно, когато републиканците вече контролират мнозинството в Камарата на представителите, има нарастващо безпокойство сред избирателите относно продължаващата подкрепа за Украйна, докато Русия превръща нахлуването си в скъпоструваща война на изтощение. В Конгреса този скептицизъм е концентриран сред републиканците в Камарата на представителите, където мнозина споделят подхода на бившия президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“ и искат изцяло да спрат помощта.

САЩ са одобрили досега четири кръга помощ за Украйна в отговор на инвазията на Русия на обща стойност около 113 милиарда долара, като част от тези пари отиват за попълване на американското военно оборудване, изпратено на фронтовите линии. Повечето членове на Камарата и Сената подкрепят помощта, разглеждайки защитата на Украйна и нейната демокрация като глобален императив.

Макарти подчерта необходимостта от надзор на украинската помощ, но също така беше критичен към Русия, критикувайки „убийството на деца“ от страната в реч това лято. Но той жонглира с желанието да помогне на Украйна с политическите реалности у дома, които включват искане на мнозина в неговата партия за намаляване на държавните разходи.

По някакъв начин обвързването на помощта за Украйна с други неотложни въпроси може да подобри шансовете за бързото й предаване. Някои законодатели ще бъдат по-склонни да гласуват за помощта за Украйна, ако тя бъде включена, да речем, в помощ при бедствия за родната им държава.

Но маневрата също така би разделила дълбоко републиканците в Камарата на представителите и със сигурност ще разпали критиците на Маккарти, които заплашват да го изместят от председателския пост.

„Не знам защо биха искали да поставят това в CR“, каза Маккарти, използвайки езика на Вашингтон за краткосрочно продължаващо решение, което поддържа финансирането на агенциите. „Мисля, че трябва да се обсъди самостоятелно.“

Междувременно лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл постави помощта за Украйна на първо място в списъка си със задачи и говори от Сената от седмици относно спешността, която вижда да действа.

Той привлече генерални инспектори миналата седмица, за да информират сенаторите от Републиканската партия за това как се проследява помощта на САЩ, за да се отговори на опасенията относно разхищението и измамите. И в една от речите си в Сената, Макконъл отговори на критиците, които казват, че САЩ са поели твърде много от тежестта върху Украйна, като посочи помощта, която идва и от европейските нации.

„Всъщност , когато става въпрос за помощ за сигурността на Украйна като дял от БВП, 14 от нашите европейски съюзници всъщност дават повече“, каза Макконъл.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и Макконъл призоваха сенаторите да се срещнат със Зеленски в четвъртък сутринта.

Сенаторът от Републиканската партия Том Тилис от Северна Каролина каза, че смята, че помощта трябва да бъде предоставена възможно най-скоро и е малко вероятно законодателният инструмент за това да бъде самостоятелен законопроект.

„Аз например смятам, че трябва да продължим и да го направим“, каза Тилис. „Трябва да осъществим финансирането на Украйна във време, което да не доведе до пропуск, поне предполагаем пропуск, защото смятам, че това е стратегическа победа за Путин и никога не искам Путин да има стратегическа победа.“

Но републиканецът Кен Калвърт от Калифорния предупреди да не се добавя помощ за Украйна към законопроекта за краткосрочните разходи. Той каза, че фокусът трябва да бъде първо върху приемането на цялостен законопроект за разходите за отбрана, както и върху другите законопроекти за разходите.

„Не можем да отклоним вниманието извън това“, каза Калверт. „В момента в Украйна има значителни боеприпаси, които мисля да изкарам до края на годината.“

Представител Майк Гарсия, републиканец от Калифорния, каза, че не е непременно против повече украинска помощ, но каза, че средният американец не знае как върви войната и средният член на Конгреса също не може да каже.

„Кажете ни какво правите с парите и нека да проведем дебат на пода за това финансиране, а не да го набиваме в гърлата си“, каза Гарсия.

Републиканците в Камарата на представителите се надяват да внесат за гласуване тази седмица законопроект за временни разходи, който не включва пакета от помощи на г-н Байдън за Украйна.

„Не мога да се сетя за по-лошо посрещане за президента Зеленски, който ни посети тази седмица, от това предложение на Камарата на представителите, което изцяло пренебрегва Украйна“, каза Шумър.

Все пак конгресменът Майкъл Маккол , водещият републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите, изрази увереност, че помощта за Украйна ще продължи.

„Това трябва да мине. Това, което чувам от нашите съюзници в НАТО... е, че ако Съединените щати не участват, цялото нещо се разпада“, каза Маккол.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР