Повторно преброяване на всички бюлетини за вота на общинските съветници

...
Повторно преброяване на всички бюлетини за вота на общинските съветници
Коментари Харесай

Правят повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Плевен

Повторно броене на всички бюлетини за вота на общинските съветници ще има в Плевен. То ще бъде за над 100 изборни секции. Това се показва в протокол на Административния съд по делото против решение 226-МИ на Общинската изборна комисия (ОИК) от 30 октомври 2023 година С това решение е разгласен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от претендентите, взели участие в изборите. Огледът и преброяването ще се създадат от движимости лица, които ще изготвят съдебно-техническа експертиза.

Казусът породи в края на предходната година след локалните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 тъжби против решение 226-МИ на ОИК в Плевен. Тогава беше разпоредено броене единствено на недействителни бюлетини от избора за общински съветници. Решението на Административния съд в Плевен удостовери това на ОИК. То беше обжалвано пред Върховен административен съд, който го върна за ново разглеждане от различен състав на плевенския административен съд.
Според предписание на Административния съд на 10 април Община Плевен би трябвало да обезпечи помещение, където да бъдат предоставени изборните бумаги от посочените секции. Кметът Валентин Христов е определил Актовата зала на локалната администрация.

Заседание по делото е планувано за 22 април. Дотогава се чака движимостите лица да излязат със умозаключение по предоставената експертиза на изборните бумаги.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР