Повръщането - особено многократно, не е безвредно, а е симптом,

...
Повръщането - особено многократно, не е безвредно, а е симптом,
Коментари Харесай

Захранване след повръщане

Повръщането - изключително неведнъж, не е безвредно, а е признак, съпътстващ разнообразни болести и положения от органически и функционален темперамент.

Във всеки случай лекуването ще зависи от повода за болестта, медикаментите ще са предписани от лекаря, само че пациентът би трябвало да се придържа към главните правила на диетата при храносмилателни нарушавания:

Гладна пауза:

• попълване на изгубени течности и електролити;

• разтоварване на храносмилателния тракт;

• постепенно завръщане към ежедневната диета.

Какво да ядем след повръщане?

Повръщането при хората може да се появи по разнообразни аргументи, само че най-често се предизвиква от отравяне с храна и от други аномалии в естественото действие на храносмилателната система. Често повръщането се повтаря няколко пъти. След повръщане човек постоянно има уязвимост. В тази връзка поражда въпросът: какво да ядем след повръщане, с цел да не предизвикваме повторна офанзива и да възстановим силата.

Какво може да ядете след повръщане?

При повръщане се губят много течности, които би трябвало да бъдат възобновени. Следователно след повръщане би трябвало да пиете по-чиста вода, слаб чай и разредени сокове. Но към млякото и супите е по-добре да не прибягвате. В допълнение към течността, когато повръщате, тялото губи и минералите. За да ги компенсирате, можете да пиете сок ябълки и червени боровинки, като авансово прибавете щипка сол и захар. Напитката постоянно би трябвало да е дребна порция от към 30-50 мл, тъй че да не се нервира стомахът и да не провокира нова офанзива на повръщане. В този случай напитката не би трябвало да бъде прекомерно студена или гореща, най-хубавият вид е телесната температура.

Експертите считат, че след повръщане е по-добре да започнете да ядете въглехидратни храни, да вземем за пример желе. Също по този начин след повръщане можете да ядете крекери, бисквити или тост, в случай че те не съдържат масло. Не бива да забравяме и за протеиновите храни, защото те са нужни за организма. В този случай подобаващи са пилешки гърди или риба. Ястието би трябвало да бъде сготвено на пара или варено.

Други варианти за хранене след повръщане може да са пилешка чорба, ориз или юфка, само че в този случай би трябвало да се опитате да отстраните цялата лой от повърхността на супата.

От мазните храни е по-добре да се откажете първия път. Това се дължи на обстоятелството, че мазнините остават в стомаха за дълго време и предизвикват развиването на метеоризъм и отичане на корема.

Така че, след повръщане можете да ядете въглехидратни и протеинови храни, може да се пият и топли питиета, само че мазни, пържени и пикантни храни и подправки следва да бъдат изключени!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР