Поводи за страх и психози животът ни поднася непрестанно. Още

...
Поводи за страх и психози животът ни поднася непрестанно. Още
Коментари Харесай

Пандемия, война! Сериозни поводи за страх. Вижте най-ефективните трикове за препрограмиране на мозъка да стане по-смел

Поводи за боязън и психози животът ни сервира непрекъснато. Още не сме се отърсили от страховете, свързани с пандемията и ето ти - нов удар. Под носа ни се води война - напълно близо сме до фронтовата линия към този момент шест месеца. Често обаче и по-баналното всекидневие разсънва у нас мощни страхове, най-често провокирани от НЕСИГУРНОСТТА. Според психолозите обаче има способи да се почувстваме същински освободени от страховете си и да програмираме мозъка си да бъде самоуверен. И това е по силите на всеки.

Страхът е естествена физиологична реакция, даден ни е, с цел да можем да оцеляваме. Но не постоянно той е оневинен и рационален. С няколко немного комплицирани дейности, човек може да се избави от ирационалното си възприятие за тревога и неприятните мисли.

Почувствайте своя боязън

Страховете ви няма да изчезнат, единствено тъй като ги игнорирате. Приемането на страха е първата крачка по пътя към превъзмогването му. Това оказва помощ тревожните мисли да бъдат сменени с по-рационални. Не се опитвайте да се отвличате. Можете да разкажете на непосредствен за страховете си или да ги опишете на хартия. Основната задача тук е да се концентрирате върху това, което ви плаши. Защото в случай че игнорирате страха си, той ще се връща още по-силен. И противоположното – признаете ли го, става по-малък.

Психолози от Калифорнийския университет са потвърдили, че разискването на негативните страсти оказва помощ да се победят страховете. Например, те предложили на хора, които изпитват под паника смут от паяци, да допрян жива тарантула – всички знаем, този паяк е токсичен. Колкото по-емоционален бил разказът на участника в опита, толкоз по-скоро по-късно той се освобождавал от уплахата си.

Изследвайте обекта, от който се страхувате

Страхът от незнайното е един от най-силните. Опитайте се колкото е допустимо да узнаете повече за това, което ви плаши. Например, в случай че се боите да летите, сравнете статистиките за злополуките на другите типове превоз, проучете работата на самолетите, запознайте се със смисъла на някои от звуците, които издават.
Опитайте се да наблюдавате какъв брой самолета всяка една минута изхвърчат и кацат по цялата планета. Също по този начин оказва помощ, в случай че прочетете историите на хора, които са съумели да преодолеят същия боязън, който ви изтезава и вас. Като се опрете на тези познания, съставете си лист с причини, които удостоверяват безпочвеността на вашите прекарвания. Следващия път, с цел да се успокоите, вие може да се обърнете към този ресурс от данни и да оперирате с обстоятелствата, а не с догатките си.



Откажете се от неприятните мисли

Когато се опасяваме от нещо, въображението ни стартира да рисува неприятни разновидности на развиване на събитията. Опитайте се да изместите фокуса си и да замените неприятните мисли с положителни. Ако да вземем за пример минавате около огромно ръмжащо куче, не е нужно да си представяте кат то се откъсва от мотива и ви се нахвърля. Съсредоточете се на това, че животното е крепко вързано и няма по какъв начин да се добере до вас. При това се старайте да се държите оптимално естествено.

Можете да си визиите обстановка, която провокира у вас приятни мемоари. С помощта на тази хватка вие отправяте към подсъзнанието си мощен сигнал за това, че нямате потребност от неговата прекомерна прочувствена реакция, защото нищо извънредно не ви се случва.

Дишайте надълбоко

За да преодолеете бързо страховете си и да премахнете тревогата, започнете постепенно и надълбоко да дишате. Това усилва притока на О2 към мозъка. По време на вдишването въображаемо бройте до 7, а при издишването – до 11. Може да употребявате и други числа, тук най-главното е акцентът да е върху вдишването. То би трябвало да е по-дълго от издишването.

При вдишването нервната система се засилва, а при издишването настава утешение и разпределяне. Контролирайки дишането си човек управлява и признаците на тревога. Успокояващото дишане работи и в случаите, когато вие единствено се замисляте за идните събития, които ви карат да се страхувате. Освен това в битката с прекомерната тревога оказва помощ и медитацията, йога, положителният сън, уравновесеното хранене, разходките на чист въздух.



Питайте

Страховете ви могат да се дължат на контузии в детството, на мъчителен минал опит или на развинтената ви фикция. Опитайте се да разберете от кое място се е появил вашият боязън, при какви условия се появяват пристъпите, какви са признаците. Те могат да бъдат затруднено дишане, нараснало изпотяване, изчервяване на лицето, трептене, даже - пристъп. Опитайте се да оцените своя боязън по десетобалната канара.

За справяне със страховете оказват помощ и въпросите, които си поставяте на себе си. Доколко действителна е опасността, която ви тревожи? Какво можете да извършите, с цел да избегнете неподходящ сюжета на развиване? Колко неприятно ще ви стане, в случай че се оправдаят неприятните ви опасения? Колкото повече научавате за своите страхове, толкоз по-лесно ще ги контролирате и преодолявате.

Измислете проект за деяние

Визуализирайте страха си върху хартия. Ако се страхувате, че на сватбата ви ще вали дъжд, напишете следствията, които ви плашат. Неочаквано можете да откриете за себе си, че този боязън е просто единствено една страст.
Наблюденията на психолозите демонстрират, че множеството от страховете ни са ирационални, неразумни. Те ни задържат на едно място и ни принуждават да се отхвърляме от забавни благоприятни условия.

Практикувайте по-често

Да се победи страхът оказва помощ последователното и неведнъж взаимоотношение с обекта, от който се боите. Примерът със боязън от хвърчене. Терапията може да стартира с вървене до летището. Още по-добре е да се мине на симулатор на полет. И най-после – къс полет.

Ако страхът е обвързван с съответна активност, най-хубавият метод да се избавите от страха, е да практикувате тази активност. Ако се страхувате от изявление пред огромна аудитория, репетирайте речта си пред близки хора или пред огледало. Скоро ще усетите по какъв начин бариерите стартират да падат.
Намерете си група за поддръжка

Обградете се с хора, които оказват помощ за превъзмогване на страхове. Учени от шведския Каролински институт са потвърдили, че да наблюдаваш по какъв начин вашите страхове не провокират никаква суматоха у други хора, е доста потребно. Мозъкът обновява своите познания за заплахите, учредени на нашите чувства.
Тези, които се опасяват от високото е добре да поддържат връзка с парашутисти или бънджи скачачи. Те могат да им опишат за позитивните си страсти, които изпитват до момента в който са във въздуха.

Консултирайте се със експерт

Описаните нагоре способи са ефикасни при битката единствено с по-леките форми на боязън. При уплахите страхът е мощно изразен, неконтролируем, неподлежащ на разумно пояснение. Той води до дезадаптация и може да бъде съпроводен с повръщане, световъртеж, зной, пристъп.

Ако не съумеете сами да се избавите от натрапчивите страхове, потърсете дипломиран експерт. Според съответния случай се обърнете към психолог, психотерапевт или психиатър.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР