Повод за това станаха протестите след случая в Пловдив, при

...
Повод за това станаха протестите след случая в Пловдив, при
Коментари Харесай

Нов Тотален Обрат В Промените За Неизбежната Отбрана! Много Лоши Новини За Гражданите!

Повод за това станаха митингите след случая в Пловдив, при който лекарят Иван Димитров простреля крадеца Георги Джевизов - Жоро Плъха, подкрепени от Патриотите и " Воля " на Веселин Марешки.

Това се случва, макар че от прокуратурата опровергаха версията на доктора - оказа се, че не е защитавал жена си и децата си, които даже не били в жилището, че ножът, с който твърди, че е бил ранен в долната част на крайници е негов и даже го е измил и прибрал, като и че е заличавал следи със свои другари, които скрили противозаконния му револвер.

Тази заран, преди съвещанието на Висш съдебен съвет, е пристигнало писмо от правосъдния министър Цецка Цачева, в което тя оповестява за сформирането на междуведомствена работна група за промени в Наказателен кодекс и желае кадровият орган да излъчи свои представители в нея.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов обаче подсети обаче една от рецензиите на Европейската комисия, а точно за непредвидимата правна среда у нас.

„ Това писмо, което ни слага в състояние да внасяме изключителна точка в съвещанието през днешния ден и да гласуваме наши представители, потвърждава всичко това. Неизбежната защита е остарял институт и е обвързван с богата правосъдна процедура. Какво постанова промени и за какво се внася в този момент, не написа в претекстовете към предлагането. Но остава горчив привкус по какъв начин още веднъж пристъпваме към промени – и на материалните, и на процесуалните закони “, съобщи той.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с него, само че дефинира думата „ непредвидима “ като прекомерно деликатна. Той добави, базирайки се на медии, че към този момент има подготвен план на промени в Наказателен кодекс за неизбежната защита, направен от вицепремиера Красимир Каракачанов. И цитира и част от претекстовете:

„ Институтът на неизбежна защита би трябвало да се разшири, както и да се създадат промени, които да се борят за намаляването на битовите обири. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и единствено търси и желае ремонт в Наказателен кодекс на Република България “.

" Вече има план, какво ще прави тази работна група? Ще гласоподавам срещу присъединяване на Висш съдебен съвет в работната група, тъй като при по този начин направения и оповестен план е безсмислено да се изпращат представители. Неща, които са фундаментални в наказателното право, се вземат решение от през днешния ден за на следващия ден с безпределно лека ръка. Не би трябвало да ги узаконяваме с наше присъединяване ", безапелационен бе Цацаров, който акцентира, че няма да изпраща и представители на прокуратурата.

„ Ако тези промени, направени толкоз бързо и рационално, влязат в Народно събрание от името на държавното управление, има си процедура – правната комисия ни кани за мнение и ние ще участваме. Но не виждам нужда да участваме в работна група, която занапред ще прави нещо, което към този момент е направено и е обосновано с публичната нужда “, добави основният прокурор, който още през вчерашния ден сподели, че такива промени не би трябвало да се вършат по популистки аргументи.

Той дефинира като цялостен парадокс, в случай че се пристъпи към промени в този институт без присъединяване на академичната общественост.

Лозан Панов добави, че все по-трудно намира съдии, които да вземат участие в работните групи, тъй като по този метод валидират нещо, което е предрешено.

„ Изпълнителната власт е поредна в своята предвидимост и непоследователна за това по какъв начин се трансформират законите “, заключи ръководителят на Върховен касационен съд.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР