Повод за коментара му е поредната порция неистини за българската

...
Повод за коментара му е поредната порция неистини за българската
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Македонската академия на науката се превръща в долнопробна пропагандна машина

Повод за коментара му е следващата порция лъжи за българската средновековна история и просвета, публикувани от МАНИ под управлението на учен Люпчо Коцарев.

По думите на проф. Павлов не може да има " две тълкувания на ясни събития и персони, на всичко, което е казано в голям брой исторически извори - византийски, западни, български, сръбски, арабски и други Абсолютно на никое място в тези над 1000 години, за които приказваме, от IX век до XIX век, не се приказва за македонци ", добави той.

Проф. Павлов напомни, че терминът " македонци " се употребява, само че става дума за Източна Тракия, днешна Европейска Турция, и за нейното население. По етнически състав това население е българско, гръцко или арменско. " Дори Василий II Българоубиец се назовава Македонец, тъй като е представител на Македонската династия. Учените от МАНИ доста добре знаят това ", акцентира проф. Павлов.

Според него следим една пропагандна система, която непрекъснато трансформира позицията си. Това не може да бъде позиция на Академия, на научни среди в страна, която претендира да е европейска.

" Претенции от страна на България няма, искания има към историческата истина. Нека уважаемите учени да отворят документите и там тя е казана хиляди пъти. Виждаме старите македонски мантри в един още по-арогантен тип, в сравнение с бяхме привикнали от последните десетина години. Има сгъстяване на тона и за огромно страдание МАНИ се трансформира в министерство на пропагандата от най-долнопробен вид ", сподели проф. Павлов, който е експерт по средновековна история.

Огромният брой на учените в районен съд Македония е завещание от Титова Югославия. Там историческата и филологическата просвета са превърнати в оръжия за битка, счита историкът, който прави прилика сред изказванията на ръководителя на академията и на други македонски учени и изявления от 50-те и 60-те години на ХХ век.

Има и обидни и неуместни квалификации. " Говори са за " Източен комшия ", под който се подразбира България. Определението " Източен комшия " е език на омразата. Това е удостоверение за пренебрежение и жлъч. Самият този иносказателен език е съгласуван, с цел да раздухва ниски пристрастености в македонското общество ", сподели проф. Павлов. По думите му това не може да бъде звук за диалог с който и да било, изключително с България.

" Този " Източен комшия " си има име и то е България, а не Бугария. Решително стачкувам, че в македонските публични документи продължава да се употребява сръбското название за България, въпреки в македонския език да няма никакъв проблем да се каже България. Чували сме от публични лица да го произнасят както е вярно ", изясни проф. Павлов.

Той предлага в районен съд Македония да бъде издадена книгата на Венко Марковски " Кръвта вода на става ".

" Марковски е взел участие в основаването на македонския идентитет и след това се разкайва. Много спорна, само че значима персона. В книгата си Венко Марковски споделя откровено, че от един народ направихме два. Това е най-ценното самопризнание, което опровергава всичко. Той написва книгата си като отговор на " капиталния " тритомен труд " История на Македония " от 1969 година ", разказа проф. Павлов.

Тритомникът е мъдруван повече от четвърт век, с цел да стартира построяването на македонски идентитет. Една бездарна книга, написана още веднъж от учени, множеството от тях някогашни партизани. С всички тях Венко Марковски се е познавал и работил ", означи проф. Павлов.

Подходът на София е цивилизован. На 23 май, в навечерието на Деня на българската просвета и книжовност, Софийската опера под управлението на акад. Пламен Карталов ще бъде показана операта-оратория на Живка Клинкова " Кирил и Методий ", основана през 1981 година Тя е по текстове на Венко Марковски.

По думите на проф. Павлов там нещата са казани пределно ясно. Това е пътят да осмислим нашата просвета и обичаи, базирайки се на истината и силата на изкуството. България предлага модерното, модерно и обективно европейско решение по какъв начин да се гледа на този въпрос, само че македонският отговор е в стила на най-лошата титова гоьбелсовска агитация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР