Повишените очаквания за по-добро развитие от началото на годината, съпътствали

...
Повишените очаквания за по-добро развитие от началото на годината, съпътствали
Коментари Харесай

Песимизмът измести еуфорията: българинът очаква влошаване и за икономиката, и за парите си |

Повишените упования за по-добро развиване от началото на годината, съпътствали промяната на властта у нас, към този момент са сменени с скептицизъм.

Растат отрицателните настройки на хората както за стопанската система на страната, по този начин и за персоналните им финанси, демонстрират данните от наблюдението на потребителите на националната статистика през април. Нараства скептицизмът спрямо януари. Общият индикатор на доверие понижава с 4.9 пункта по отношение на първия месец от годината, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията и в селата, и в градовете - надлежно с 5.7 и 4.6 пункта.

Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните 12 месеца, както и упованията за идващите 12 са по-песимистични от предходното наблюдаване, вследствие на което балансовите индикатори понижават надлежно с 11.8 и 15.0 пункта. По-негативни спрямо януари са и оценките и упованията им по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства.

Потребителите не престават да регистрират повишение на цените през последните 12 месеца. Засилват се упованията, че инфлацията ще продължи и през идващите 12 месеца (повишение на балансовия индикатор с 4.9 пункта).

По отношение на безработицата прогнозитге се изместват към по-умерени, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 5.4 пункта.

Повечето хора споделят, че икономическата обстановка не им разрешава да икономисват. Скептични са и по въпроса могат ли да си разрешат покупка на жилище или ремонт през идващите 12 месеца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР