Повишението на минималната работна заплата от 650 лв. на 710

...
Повишението на минималната работна заплата от 650 лв. на 710
Коментари Харесай

Решиха какво се случва с минималната заплата и парите на учи...

Повишението на минималната работна заплата от 650 лева на 710 лева най-вероятно ще влезе в действие от 1 април и няма да важи със задна дата, стана ясно на съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание. Зам.-министърът на финансите Росица Велкова изясни в отговор на въпрос на Красимир Вълчев от ГЕРБ, че покачването ще бъде включено в плановете на държавния бюджет от началото на второто тримесечие.

По отношение на възнагражденията на учителите, които зависят от стандартите за прехрана, има теоретична опция за нарастване със задна дата от 1 януари. Най-вероятно обаче и покачването на учителските заплати ще е единствено за деветте месеца от април до декември. Очаква се то да бъде с по-малък % спрямо растежа в предишни години.

През уикенда финансовият министър Асен Василев удостовери, че тази година не се планува нарастване на заплатите на чиновниците в министерствата през общото перо за прехрана. Теоретична опция възнагражденията да порастват ще има единствено от икономии поради съкратени фрагменти, стана ясно от думите на Василев.

Преди Нова година той разгласи, че държавното управление има намерение да освободи към 30 000 служители, като стартира със чиновниците в пенсионна възраст. Съкращенията към този момент са стартирали, като досега са освободени към 1500 души, а Министерският съвет е дал своя вот 30 млн. лева за обезщетения, уточни Василев.

Изключение от политиката на задържане на приходите в бюджетната сфера ще има единствено в браншове с контрактувани растежи като образованието и обособени позиции, обвързани с размера на междинната заплата.

Във вторник бюджетната комисия в Народното събрание одобри на първо четене законопроект, с който се уреждат бюджетни въпроси до приемането на държавния бюджет за 2022 година Министерството на финансите даде обещание да внесе проектобюджета в Народното събрание до 31 януари, като се чака той да бъде признат до края на февруари.

От обясненията на Асен Василев се разбра, че планът ще бъде временен документ, в който не се плануват значими нови политики. Такива ще бъдат заложени в бъдещата актуализация на бюджета в средата на годината, когато четворната коалиция би трябвало да е подготвена с оферти за промени в основни браншове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР