Повишаването на цената на водата е незаконно. Предложението се прави

...
Повишаването на цената на водата е незаконно. Предложението се прави
Коментари Харесай

Манолова направи скандални разкрития за увеличението на цената на водата

Повишаването на цената на водата е нелегално. Предложението се прави на база настояща информация от 2017 година, само че не е взета в поради обществената правдивост и действителната инфлация. Това сподели омбудсманът Мая Манолова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Инфлацията е 0,7, съгласно информация в Национален статистически институт. Водата обаче я регистрира двойно и тройно и на тази база покачва цената на водата. Тя е взета неточно “, акцентира Манолова.

Тя даде образец с равнището на инфлацията, което в нарушаване на наредбата е взето от декември предходната година, вместо единствено индикатори от 2017-а.

Според нея ВиК сдруженията изкуствено са завишили вложенията си в 5-годишните бизнес проекти, като през тях оправдават повишаването. Омбудсманът настоя да се изясни за какво се взима по-високата методика от страна на КЕВР.

„ Има повишени цифри за вложения и оперативни разноски, а понижаване на загубите на база планирани стойности. Тъй като нямам право да нападам това решение на КЕВР пред съда, ще сe обърна с молба към прокуратурата да стачкува цената на водата. Установихме нарушавания при образуването на цената на водата в ущърб на жителите и в интерес на монополните ВиК асоциации, зaигравка с цифри, манипулативно потребление на интервала и числата на инфлацията и на другите съставни елементи “, сподели Манолова.

Според нея решенията от месец септември насам би трябвало да се ревизират. „ Хората са гневни и стачкуват. За мен е най-важно какво мислят българските жители “, акцентира омбудсманът.

Манолова благодари на депутатите за поддръжката към служащите, които не са си получили заплатите от банкрутирали предприятия . Това ще се случва през Фонда за гарантиране на вземанията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР