Повишаване на заплатите в сектор Култура в столицата е изключително

...
Повишаване на заплатите в сектор Култура в столицата е изключително
Коментари Харесай

Антон Хекимян: Заплатите в сектор „Култура“ в столицата ще бъдат увеличени с още 20%

Повишаване на заплатите в бранш " Култура " в столицата е извънредно значимо и съм уверен, че това може да се случи. Предвиждаме нарастване с още 20%. Приоритетите в програмата за развиване на културната дейност  са продължение на направеното досега. В Столична община бюджетът за просвета е по-голям от този на национално ниво. В София бюджетът за просвета е 3,4%, а в страната е 0.4%. Това демонстрира отношението към бранша.

Това съобщи претендентът за кмет на София от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян, който беседва с представители на културната общественост.

По думите му вложенията в културна инфраструктура са извънредно значими. " Ще приключим ремонта на спектакъл " София ", който става доста прекрасен. Ще намерим и нов дом за спектакъл " Възраждане ", който в този момент работи на доста малко пространство в постройката на Столичната библиотека. А постройката на библиотеката ни би трябвало да бъде реставрирана за своята 100-годишнина “, сподели Хекимян. Той изясни, че културата не би трябвало да е съсредоточена единствено в центъра и по тази причина възнамерява построяването на два културни дома в най-големите региони " Люлин " и " Младост ". 

Нова многофункционална зала, в която да има и съвременни места за просвета, ще бъде построена наоколо до Централна гара. „ Това е методът да променим изцяло образа на този регион – с целенасочени вложения и смяна на средата “, изясни Хекимян. Той акцентира, че Столична община е основала най-успешния модел за поддръжка на културния бранш и създателите – това е стратегия „ Култура “. „ Планираме да разширяваме активността, в това число и с нови фестивали, които да притеглят нови публики – както софиянци, по този начин и посетители от чужбина ".

" Аз съм човек, който обича да върви на спектакъл, да гледа филми, да върви на концерти. С доста от вас сме се срещали около работата ми на публицист и сме си подавали ръка в сложни моменти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние би трябвало да работим за опазване на своя дух и завещание ", добави Антон Хекимян.

„ Предстоят ни няколко значими неща. Първото е, че уговорките към бранш „ Култура “, които сме поели, ще продължат да се случват с Антон Хекимян. Той е човек, в който е заложено освен да дава обещание, само че и да работи нещата действително да се случват. Аз съм уверен, че той няма да изостави бранша. Със сигурност ще продължи да се уголемява финансирането на самостоятелните планове. Тук приказвам и за откриването на нови зали и подиуми, на които да се показват самостоятелните създатели ”, съобщи претендентът за общински консултант Мирослав Боршош. На срещата участва и евродепутатът Андрей Новаков. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР