Поверията за Феята на зъбките датират от толкова далечни времена,

...
Поверията за Феята на зъбките датират от толкова далечни времена,
Коментари Харесай

Поверия за Феята на зъбките

Поверията за Феята на зъбките датират от толкоз далечни времена, че в действителност никой не знае тъкмо по кое време и по какъв начин са пристигнали до нас. Сигурно е обаче, че потеглят от Англия, където детето оставя падналото млечно зъбче под възглавницата си, а Феята го подарява за неговата загуба с монета или лакомство. Какво тъкмо прави самата Фея със събраните паднали зъбчета от дечицата не се знае, само че се допуска, че ги колекционира.

В България, преди да навлезе традицията падналите зъбчета да се оставят под възглавницата и да се изчаква подарък от Феята на зъбките, те са се хвърляли на покрива на къщата с думите " На ти Вранке млечен зъб, дай ми стоманен! “ Вероятно с цел да бъдат непрекъснатите зъби на детето здрави като желязо.

Този типично български бит обаче е пропуснат от мнозина и на негово място е навлязъл точно оня с оставянето на зъбчето под възглавницата и упованието на паричка от Феята на зъбките. Влизайки в ролята на положителната самодива, по-всеотдайните родители оставят с изключение на пари и обръщение за детето си да помнят, че чакат поникването на ново зъбче, което към този момент не би трябвало пада и за което би трябвало всекидневно да се поставят грижи.

Феята на зъбчетата е настояща в съвсем всички англоговорящи страни, като в Съединени американски щати даже е пресметнато, че приблизително родителите на детето с падналото зъбче оставят под възглавницата към 5-6 $.

За разлика от англоговорящите страни, в испаноговорящите не се има вяра в никаква Фея на зъбките, тъй като неин първообраз е Мишока Перез. Вероятно тъй като зъбите на мишките, както и на множеството гризачи, не стопират да порастват и са изключително здрави. Също по този начин Мишокът Перез може да изненада децата, защото от време на време носи парички, само че различен път и дарове.

 Паднало зъбче

В Монголия падналото зъбче на децата се поставя в парче месо, което се предлага на някое куче с концепцията новопоникналото зъбче да е крепко, колкото са здрави кучешките зъби. Независимо дали сходно вярване ви подхожда или не, никога не предлагайте месно парче със зъбче на вашия четирикрак любим.

В страни като Китай, Индия, Виетнам и Корея се практикува нещо напълно друго. Ако падналото детско зъбче е от горната челюст, то се хвърля на пода, а в случай че е от долната - на покрива на къщата. Поверието е, че по този метод новото зъбче ще има място къде да израсне крепко и мощно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР