Повечето смъртни случаи при наводненията в Либия можеха да бъдат избегнати, казва ООН, тъй като страховете за хиляди изчезнали

...
Организацията на обединените нации заяви, че повечето от смъртните случаи
Коментари Харесай

Организацията на обединените нации заяви, че повечето от смъртните случаи при внезапни наводнения, които разкъсаха Либия, е можело да бъдат „избегнати“, тъй като хуманитарните работници се борят да доставят жизненоважна помощ в хуманитарни усилия, задушени от политически разделения и отломки от бедствието.

Повече от 5000 души загинаха, а хиляди други се опасяват, че са изчезнали, след като безпрецедентни валежи потопиха цели градове в северноафриканската държава миналата седмица.

Екстремните метеорологични условия скъсаха два язовира в североизточната част на страната, изпращайки потоп от вода към град Дерна, който е преживял най-лошото от опустошенията.

„Ако имаше нормално работеща метеорологична служба, те щяха да издадат предупрежденията, а също и аварийното управление на това щеше да може да извърши евакуации на хората и щяхме да избегнем повечето човешки жертви“, Петери Таалас , генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО), каза пред репортери на пресконференция в Женева в четвъртък.

Отнесен крайбрежен път след наводнения в Дерна, Либия. Отнесен крайбрежен път след наводнения в Дерна, Либия. Maxar Technologies

„Разбира се, не можем да избегнем напълно икономическите загуби, но бихме могли също да минимизираме тези загуби, като разполагаме с подходящи услуги“, добави Талаас.

Талаас каза, че СМО се е опитала да взаимодейства с либийски служители за подобряване на тези механизми, но тъй като „ситуацията със сигурността в страната е толкова трудна, е трудно да се отиде там“.

Двете правителства на Либия отчитат противоречиви числа за жертвите след катастрофалните наводнения в страната.

Докато подкрепеното от източния парламент правителство съобщи за най-малко 5300 загинали, международно признатото правителство в Триполи съобщава за повече от 6000 загинали.

Продължава политическото противопоставяне между международно признатото правителство в столицата Триполи, водено от министър-председателя Абдулхамид Дбейбех, и съперничеща бунтовническа администрация в източния град Бенгази, водена от Халифа Хафтар и неговата Либийска национална армия (ЛНА), която е подкрепяна от някои държави.

Си Ен Ен не успя да провери независимо броя на загиналите или изчезналите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР