Повечето от водещите банки в еврозоната са изпълнили поставената за

...
Повечето от водещите банки в еврозоната са изпълнили поставената за
Коментари Харесай

Не всички банки от еврозоната са готови за ликвидност в случай на криза

Повечето от водещите банки в еврозоната са изпълнили поставената за януари 2024 година цел за издаване на специфичен дълг за попълване на капитала при положение на рецесия.

Някои от тях обаче би трябвало да положат повече старания, с цел да подсигуряват, че при нужда ще имат задоволително ликвидност, съобщи регулаторният орган на Европейския съюз, представен от Reuters.

Неотдавнашните банкови рецесии в Съединени американски щати със Silicon Valley Ban и в Швейцария, където UBS беше принудена да придобие Credit Suisse, демонстрират, че банките и регулаторните органи би трябвало да покачат готовността си за бързо разрастващите се рецесии, съобщи Единният съвет за преструктуриране (SRB).

Минималното условие за личен капитал и допустими отговорности (MREL) е урок от международната финансова рецесия през 2008 година, когато данъкоплатците трябваше да избавят банки. Дългът по MREL се отписва при положение на рецесия, с цел да се " избави " банката и да се предотврати опцията тя да бъде " прекомерно огромна, с цел да банкрутира ".

SRB, който дефинира задачите на MREL, съобщи, че до края на 2022 година две трети от банките са постигнали крайната си цел, добавя Reuters. Недостигът е 0,3% от общия размер на рисковите експозиции или 20,5 милиарда евро. Досега са издадени към 2,7 трлн. евро, а 24 банки имат дефицит на MREL, макар че на 14 от тях е дадена пролонгация до края на 2024 година или 2025 година, с цел да изпълнят задачите си.

" Макар че непрекъснатото владение на задоволително запаси за покриване на загуби е от основно значение, също толкоз значимо е банките да могат да употребяват тези средства при положение на рецесия ", съобщи европейският регулатор.

Фокусът се измества върху това да се подсигурява, че до края на годината банките ще могат да потвърдят по благонадежден метод, че могат да бъдат гладко " преструктурирани ", закрити, преструктурирани или продадени, без да се нарушава сигурността на клиентите.

" SRB ще прегледа дали не престават да са на разположение основни дефекти и ще предприеме коригиращи дейности, когато е належащо ", макар че към този момент няма признаци, че ще се наложи да се намеси.

Липсата на ликвидност стана отличителна линия на неотдавнашните банкови разтърсвания и се преглежда деликатно в проектите за преструктуриране на банките.

" С цел да се насърчи последователността в сюжетите, които банките би трябвало да прегледат, като в същото време се интегрират поуките от неотдавнашните спешни случаи, ще се разработят спомагателни насоки ", съобщи надзорният орган, представен от Reuters.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР