Повечето от нас в даден момент от живота си избират

...
Повечето от нас в даден момент от живота си избират
Коментари Харесай

Семейният бизнес - екип в професионалния и личния живот

Повечето от нас в даден миг от живота си избират сътрудник, с който да основат семейство, само че една част от тези фамилии градят и нещо друго взаимно – общ бизнес. Идеята наподобява много примамлива и има редица преимущества:

Не се постанова да се разделяте денем, защото работите дружно.

Познавате се добре и знаете какво да очаквате един от различен и сте привикнали да бъдете взаимни в решенията си.

Имате общ интерес за развиването на компанията, което е мощен тласък за триумф.

Правите нещо доста значимо дружно в името на фамилията си, а това укрепва връзката ви.

Вместо да работите за непознат шеф, вие сте работодателите.

Съвместните триумфи и неуспехи ви оказват помощ да се научите да бъдете екип...

Този лист може да се продължи с още доста преимущества, с цел да се изкушите да предприемете стъпката „ фамилен бизнес ”, само че преди да го извършите, би трябвало да сте подготвени и за негативите, от които даже да желаете, няма да може да избягате. С времето обаче бихте могли да се научите да преодолявате част от тях, което е още един тест за връзките ви.

Ако сте взели безапелационното решение да работите дружно, бъдете подготвени за професионални конфликти. Мнението ви не постоянно ще съответствува, на моменти ще се изкушавате да наложите своето, само че не трябва да забравяте, че бизнес-партньорството значи тъждество, а не превъзходство. Затова се старайте да излагате възгледите и причините си на глас с меродавност, а не с желанието да се борите един с различен. В случай че съумеете да постигнете съгласие и на професионално равнище, можете да черпите взаимно от знанията си и да подпомогнете доста активността, с която сте се захванали. Щом сте половинки в живота, това няма да е доста мъчно – вие към този момент сте намерили метод да се допълвате на другите фронтове. Остава единствено да го приложите и във връзка с бизнеса си.
Не взимайте еднолични решения. Ако на професионалното занятие сте двама, в никакъв случай не го забравяйте и не подценявайте другия. Той има също толкоз право на глас, колкото и вие, по тази причина решенията ви би трябвало да са съгласувани и утвърдени от всички страни. Ако не успявате да се разберете по даден въпрос, потърсете компромис.

Не се състезавайте – работете в екип. Помнете, че не сте се събрали да работите дружно, с цел да мерите знанията и уменията си – въпреки всичко не сте на конкурс, а от общата ви облага зависи и фамилният бюджет, тъй че при неуспех и двамата сте пострадали. Още по-сложно става, в случай че в общия ви бизнес се включат и други родственици.

Бъдете съществени в бизнеса. Това, че сте толкоз близки, не значи да се отнесете несериозно към уговорките си на професионална тематика. Бизнесът си е бизнес. Там сте настоятелен сътрудници, по тази причина се дръжте делово и професионално, както бихте го създали във всяка една друга работа. В противоположен случай рискувате единият да влачи на гърба си цялата компания, до момента в който другият симулира активност. Въпрос на време е подобен бизнес да претърпи крах и да утежни връзките ви.

Що се отнася до персоналните връзки, внимавайте да не се превърнете напълно в бизнес сътрудници! Увлечени във фирмените каузи и тяхната съвестност, не забравяйте, че вие сте на първо място семейство. Не допускайте грешката да се отчуждите или да придвижите у дома служебните проблеми, като съвсем не оставяте персонално време един за различен и говорите напълно на професионална тема.

Разпределяйте финансите заслужено. От самото начало на пускане на бизнеса водете прецизен доклад и не разчитайте на устни ангажименти. Не, че си нямате доверие, само че ще се убедите, че докладът е една нужда и неизменима част от общата ви активност. Записвайте приноса на всеки от вас, следете доходи и разноски, разпределяйте заслужено облагата си. Избягвайте каквито и да било недоразумения във финансов проект, тъй като те могат мощно да разклатят както деловата, по този начин и персоналната ви връзка. Ако някой от вас работи повече от другия по справедливи аргументи, измислете система от бонуси, която да компенсира това.

Определете отговорностите си. Не оставяйте на хаоса и случайността да решат кой какво да прави. От самото начало се договорете тъкмо за това кой какво ще прави в взаимната ви активност и го спазвайте. В никакъв случай не прехвърляйте трайно отговорностите си на другия с претекста, че сте заети, или че той е задължен да ги прави, вместо вас, защото сте семейство. Защото точно фамилията допуска взаимопомощ, почитание, подкрепяне и нежно, заслужено отношение сред членовете му.

И нещо доста значимо: НЕ СМЕСВАЙТЕ БИЗНЕСА С ЛИЧНИЯ ЖИВОТ. Ако имате проблеми в персонален проект, скарали сте се или връзките ви са обтегнати краткотрайно по някаква причина, това не трябва да се отразява на бизнеса ви. Така да вземем за пример, в случай че имате значима среща с клиенти, не си правете на инат, като я отлагате, „ забравяте ” да се появите или се държите безобразно обществено пред тях, тъй като сте се сдърпали. Дори да не си говорите, в бизнеса към момента сте дружно. Не, че е по-голям от персоналните ви връзки, просто той няма общо с тях. Вие сте поели ангажимент към други хора, институции, организации и имате своите отговорности, по тази причина се дръжте постоянно на равнище, без значение какво става у дома, а разправиите оставете за след това. Много неприятно усещане прави, в случай че не спазвате това предписание и рискувате да загубите както значими клиенти, по този начин и уважението на хората, с които работите. В бизнеса няма място нито за усеща, нито за страсти, нито за спорове на персонално равнище. Там изпълнявате професионалната си роля, която би трябвало да завършва в мига, в който работният ви ден свърши, а в случай че графикът ви е плаващ, както постоянно се случва в фамилния бизнес, се научете да разпределяте времето си дейно и даже и да ви остават малко моменти, в които не сте бизнес-партньори, а половинки в любовта и в живота, използвайте ги пълноценно и им се отдайте. Не е мъчно да се научите да превключвате. Така или другояче го вършиме непрекъснато, когато сте на друга работа, с други хора. Въпрос на предпочитание и тренинг е. И каквото и да вършиме, не допускайте бизнесът да стане по-голям от вас и взаимния ви живот, тъй като концепцията му е да го усъвършенства и подкрепи, а не да го измести. Но вие сами знаете кое би трябвало да е водещото в връзките ви...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР