Повечето от нас познават хора, които са жертви на периода

...
Повечето от нас познават хора, които са жертви на периода
Коментари Харесай

Не подценявайте психологическите ефекти от акнето!

Повечето от нас познават хора, които са жертви на интервала на подрастването си. От всичко, което пубертетът ни сервира (порастващите гърди, окосмяването, килограмите, пъпките), сякаш най-безпощадно за неукрепналата душeвност на младежа е.  

В последните години има полемика сред пациентите и здравната общественост, която от ден на ден разкрива въздействието на акнето върху душeвността – физическите белези, които остават от пъпките, са нищо спрямо последствията от изолацията, предизвикана от жестокото отношение от страна на връстници, както и от натиска да бъдеш в рамки, в които не се побираш. Всичко това пречи на младежите да изградят самочувствието, персоналната убеденост, че щастието и триумфът в живота не зависят от това по какъв начин изглеждаш.

Акнето и личността
Първото нещо, което акнето прави, е да посади възприятие за позор и малоценност. Децата стартират да заобикалят контакт очи в очи, затварят се в себе си или си пускат дълги коси, които да покриват лицата им оптимално, изгърбват се. Момичетата стартират да носят доста тежък грим, с цел да прикрият пъпките (често това задълбочава още повече проблема), появява се импулсивно прочувствено хранене, което също задълбочава казуса, тъй като става въпрос за най-вече нездравословни храни. Страдащите стартират да заобикалят спорта, тъй като би трябвало да се съблекат и да изложат наранени от акне елементи от тялото си, стартират да отхвърлят да вървят на учебно заведение и по този начин се завъртат в един затворен кръг, в който натискът и стресът предизвикат още акне, което предизвика още подтиснатост и тревога и така нататък

Много от възрастните пациенти, жертви на акне, споделят, че са страдали от неприятно отношение и изолираност, че имат проблеми при построяването на връзки с противоположния пол, както и на другарства, а в най-крайните форми може да се стигне и до обществена уплаха.

потвърдено може да понижи възможностите и за кариера в доста области. Възрастните пациенти с акне или белези от акне са по-неуспешни по време на изявленията за работа: неналичието им на самонадеяност се отбелязва веднага от евентуалния шеф. Хора с акне избират да си вземат болнични, когато имат нови пъпки, рискувайки по този метод работата и метода си на живот.

Акнето и депресията
Акнето по никакъв начин не трябва да се подценява с „ И това ще мине ” или „ Ще се израсте ”, тъй като в някои случаи може да докара до меланхолия. Симптомите й включват загуба на вкус, заспалост, потиснато въодушевление, проблеми с държанието, уязвимост, импровизиран рев и възприятие за малоценност. При младежите има и тежки форми на меланхолия (за благополучие, не чести), които водят освен до отвращение да излизат от стаите си или до все по-лоши оценки, а и до суисидни мисли и изказвания от рода на „ Ще бъдете по-добре без мен ”, „ Нищо не коствам ”, „ Не желая да се разсънвам заран ”, „ По-добре е да ме няма ”.

Близките би трябвало да имат чуваемост за сходни признаци и да реагират съответно. Независимо от повода, депресията би трябвало да се диагностицира и да се вземат ограничения бързо.

Психологическите резултати на акнето – срамът, че ти се случва, и страхът, че можеш да си отблъснат от останалите, не са годни единствено за хора с тежки форми на акне. Понякога и най-малък сигнал за проблем може да докара до дисморфофобично държание (това е държание, при което човек мисли, че има проблем, какъвто действително няма). Дисморфофобичното акне е проблем, за който също би трябвало да се внимава и който също предстои на отнасяне.

Акнето се лекува
Колкото и тежки да са психическите въздействия, не забравяйте, че е допустимо да се лекуват физическите последствия, преди да се задействат дълготрайните психически затруднения.

Освен здравната козметика, която е доста напреднала и може да превентира появяването на акне и да го отстранява, съществуват редица разнообразни типове лекувания, които се предлагат – най-често това са тематични лекувания, перорални антибиотици, перорални контрацептивни хапчета и изотретиноин капсули според от тежестта на акнето.

 



 С поддръжката на 

 

Използвани източници: British Association of Dermatologists,
DermNet New Zealnad

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР