Повечето от нас обикновено свързват мумифицирането с Древен Египет, но

...
Повечето от нас обикновено свързват мумифицирането с Древен Египет, но
Коментари Харесай

Археолози откриха мистериозни мумии в китайската пустиня

Повечето от нас нормално свързват мумифицирането с Древен Египет, само че остатъци от други мумифицирани обекти са открити по целия свят. В Перу специалистите останали озадачени от откриването на мумифицирани " безчовечен " остатъци, които имали единствено три пръста.


Откриването на стотици човешки мумии в пустините на Синдзян-уйгурския самостоятелен регион на Китай обърка специалистите, които са употребявали генетичните данни, с цел да дефинират произхода им.

Находката била направена наоколо до Пътя на коприната в Таримския басейн. Мумиите оставили специалистите комплицирани заради странния им външен тип, който изглеждал необикновен за района.

Датирани сред 2000 година прочие н. е. и 200 година сл.Хр., мумиите имали " западни " черти и носели цветни вълнени облекла. Заедно с тях били заровени животни като говеда, овце и кози, както и хранителни артикули като пшеница, ечемик и сирене, което приказва за аграрни метод на живот приживе. Мумиите са открити заровени в ковчези с форма на лодка, които са били покрити с кравешки кожи.

В новото изследване в списание Nature откривателите проучват генетичните данни, събрани от 13 от най-ранните известни мумии от Таримския басейн. Те датират находката към 2100 до 1700 година пр.н.е. и разкриват от кое място са пристигнали хората.

Резултатите демонстрират, че мумиите са директни потомци на античните северноевразийци - група ловци-събирачи, обитавали северноевразийската степ и Сибир. Те са група, изчезнала преди към 10 000 години, макар че преди този момент са били много необятно публикувани.

Генетиката на античните северноевразийци към момента може да се открие в някои популации на коренните групи в Сибир и Америка през днешния ден.

Изследването опровергава теориите, че групата е била скотовъдци от Черноморския район на Южна Русия, централноазиатци или ранни земеделци от Иранското плато.

Кристина Варинър, създател на проучването, професор по антропология в Харвардския университет и началник на изследователска група в Института за еволюционна антропология " Макс Планк ", съобщи:

" Въпреки че са били генетично изолирани, народите от бронзовата ера в Таримския басейн са били удивително културно космополитни - те са построили кухнята си към пшеница и млечни артикули от Западна Азия, просо от Източна Азия и лечебни растения като ефедра от Централна Азия "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР