Повечето кучета са силно привързани към стопанина си или някой

...
Повечето кучета са силно привързани към стопанина си или някой
Коментари Харесай

Как да научим кучето да спи на кучешко легло

Повечето кучета са мощно привързани към стопанина си или някой член на фамилията. Поради тази причина е изцяло естествено любимците да имат предпочитание да спят нощно време с този човек – първо, с цел да го пазят, и второ - с цел да се усещат самите те по-сигурни.

Може би заради тази причина доста кучета въобще не са научени, че би трябвало да спят в личното си легло. Те обикалят къщата в търсене на най-подходящото място за сън, изключително в случай че техният собственик не желае да ги допусне в спалнята си.

Защо би трябвало да приучите любимеца си да спи на едно и също място и това да е неговото легло?

Това е освен въпрос на дисциплинираност, само че и ще подсигурява на вас, фамилията ви и на самото животно по-пълноценен сън. Процесът може да отнеме няколко седмици, по тази причина се въоръжете с самообладание.

Преди да започнете помислете за следните неща:

Преди всичко потърсете най-подходящото място, на което да сложите кучешкото легло. Възможно е обаче то да не допадне на животното. Ако да вземем за пример го принудите да спи на долния етаж, а вие сте на горния или спалнята ви е в другия завършек на къщата.

В подобен случай потърсете ново местенце. В случай че кучето към този момент е привикнало да спи във вашата стая, само че желаете да го отучите, тогава сложете леглото му допустимо най-близо до вратата. Така любимецът ви ще е спокоен, че ще ви чува да дишате нощем и ще усещат миризмата ви.

Някои кучета пък избират да спят в дневната, тъй като по този начин могат да държат под око целия дом.

От огромно значение са и формата и размера на леглото. Ако имате дребна порода кученце, то евентуално ще се усеща най-комфортно в малко легло с издължени стени. Сложете вътре мека възглавничка, в която животното ще може да се гушне и да заспи умерено.

По-едрите породи кучета нормално спят с изпружени крака, по тази причина им вземете нещо огромно и необятно, тъй че да имат задоволително пространство да се излегнат добре. Ако домашният ви любим е към този момент на възраст, тогава може да поставите в леглото му матрак с мемори пяна, която ще му даде повече комфорт при болки в костите.

Ето по какъв начин да упражнявате кучето си, с цел да спи в личното си легло:

 Кучешко легло

1. Уверете се, че мястото което сте избрали подхожда на животното. Също по този начин имайте поради, че то би трябвало да бъде постоянно почиствано;

2. Покажете на домашния си любим къде се намира неговото легло. Най-важното изискване кучето да го одобри и да свикне с него е, леглото да му е по мярка и да е удобно. Насърчето го да влезе в него и го убедете какъв брой е хубаво, като говорите с подобаващата интонация. Животното ще усети вашия възторг и ще схване леглото като премия и нещо положително;

3. Измислете си команда, която повтаряйте всякога, когато пристигна време за сън. Тя би трябвало да окуражи кучето да спи в леглото си. Заведете животното до мястото и му обяснете, че тук ще би трябвало да прекара вечерта. Бъдете настойчиви, повтаряйте командата и сочете с пръст леглото;

4. Когато четириногото влезе в леглото му, дайте лакомство за премия. Тренирайте кучето всякога, в който кажете командата то да отива и да ляга в леглото си. Може да го вършиме и денем за рационализиране. Ако забележите, че е задремало някъде из къщата, събудете го и го заведете до леглото;

5. В началото е изцяло допустимо домашният ви любим да става от леглото през нощта и да спи на други места. Тогава го събудете и го заведете още веднъж до леглото му като му повтаряте командата. Дайте му лакомство когато влезе в креватчето си, само че единствено първия път. Ако още веднъж се разсъни и се наложи отново да го водите, дайте команда с по-твърд звук. Не му давайте повече лакомства, тъй като елементарно може да му стане табиет да се буди измежду нощ, с цел да похапне нещо вкусно.

Средно привикването на кучето да спи в лично легло лишава сред 2 и 3 седмици.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР