Повечето храни съдържат различни видове мазнини, някои от които са

...
Повечето храни съдържат различни видове мазнини, някои от които са
Коментари Харесай

Храни богати на полезни мазнини

Повечето храни съдържат разнообразни типове мазнини, някои от които са потребни за организма, и други - които е добре да заобикаляме. Не изключвайте напълно мазнините от диетата си. Факт е, че някои от тях спомагат за положителното здраве. Трябва рационално да сортираме питателните мазнини и да ги използваме в умерени количества.

Съществуват няколко типа мазнини. Тялото създава личните си мазнини при остатък на " неизгорени " калории. Мазнините, които се съдържат в животинските и растителните храни, се назовават хранителни мазнини. Те, дружно с протеините и въглехидратите, са главните източници, доставящи сила за тялото.

Мазнините са жизненоважни за вашето здраве, тъй като имат значима роля при доста от процесите в организма. Някои витамини като А, D, E и K би трябвало да се разтворят в мазнини, с цел да могат да реализират функционалностите си.

Двата типа потребни хранителни мазнини са мононенаситените и полиненаситените мазнини.

Мононенаситените мазнини се съдържат в огромно многообразие от храни и масла. Проучванията демонстрират, че яденето на храни, богати на мононенаситени мазнини усъвършенства равнищата на холестерола в кръвта, което може да понижи риска от сърдечно-съдови болести.

Доказано е също по този начин, че те поддържат равнищата на инсулина и управляват кръвната захар, което може да бъде изключително потребно, в случай че имате диабет вид 2. Храни, богати на мононенаситени мазнини са авокадото, маслините, разнообразни типове ядки като бадеми, фъстъци, лешници и други Зехтинът също е образец за мононенаситена лой.

 Храни богати на потребни мазнини

Полиненаситените мазнини се срещат най-вече в растителните храни и маслата. Както мононенаситените, по този начин и полиненаситените мазнини усъвършенстват равнищата на холестерол и защищават от диабет вид 2. Един от главните представители са омега-3 мастните киселини.

Консумацията им понижава риска от исхемична болест на сърцето, защищава от аритмия и възстановява признаците при високо кръвно налягане. Те съдържат коагуланти, пречещи на образуването на тромбози в артериите. Богати на омега-3 мастни киселини са лененото масло, зелено-листните зеленчуци, морските храни, доста типове ядки, съомга, херинга, риба звук, пъстърва и други

Храните, съдържащи най-вече моно и полиненаситени мазнини, нормално са в течна форма при стайна температура. Такива храни са зехтинът, шафрановото масло, царевичното олио, фъстъченото масло и т.н.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР