Повечето хора са любители на зелените салати, особено когато те

...
Повечето хора са любители на зелените салати, особено когато те
Коментари Харесай

Да запазим салатите по-дълго свежи

Повечето хора са фенове на зелените салати, изключително когато те са напълно пресни и имат пресен тип. Съхраняването им обаче постоянно се оказва много мъчно. Ако пазарим като множеството фамилии, които вършат по един огромен пазар през уикенда, постоянно салатите се скапват до края на седмицата и стават негодни за приложимост.

За да успеем да ги запазим по-дълго свежи, е належащо да съблюдаваме няколко съществени правила. Задължително е откакто закупим салатите, без значение дали става въпрос за къдрава салата, копф салатата, салата айсберг, спанака, рукола и т.н, да ги съхраняваме на студено място.

Най-добре е те да се извадят от опаковката или плика, в който са сложени от продавачите, и да бъдат увити в кухненско руло, с цел да се всмуква влагата от тях.

Почти на всяка стопанка ѝ е доста досадно измиването на зелените зеленчуци всякога преди приготвянето на салатите. От няколко години даже и на българския пазар се продават специфични центрофуги, предопределени за измиване и подсушаване на салатите, с които зеленчуците се съхраняват доста по-дълго време.

Изключително комфортни са за приложимост и това, което е може би най-хубавото, е, че можете в границите на броени минути да измиете няколко салати и след това без проблем да ги съхранявате в хладилника и да ги употребявате през идващите няколко дни.

Така няма да се постанова всякога директно преди приготвянето на салатата да си изчислявате какъв брой време ще Ви е належащо за приготвянето ѝ, защото ще можете даже авансово да си я нарежете.

Триковете за запазването на свежестта на салатите са няколко. След като сте закупили салатите, ги накисвате за няколко минути в студена вода. Можете да употребявате и купата на самата центрофуга за тази цел. После измивате всеки един лист под течаща вода, с цел да сте сигурни, че сте премахнали пръстта от салатата.

 Зеленчуци

Ако сте решили да си приготвяте спанак, това е подобаващият миг да премахнете дебелите му дръжки, след което също би трябвало да измиете всяко листенце по настрана. За да спестите време за приготвянето на салатите, можете авансово да си ги накъсате/нарежете и по този начин да ги сложите в центрофугата.

Завъртате няколко пъти изчистените и нарязани листенца в уреда, като внимавате да не го препълвате. На няколко пъти изхвърлете водата, която ще пуснат зеленчуците, и когато станат сухи, ги извадете.

Най-добре е да си ги порционирате и да ги увиете в кухненско руло. По този метод ги слагате в хладилника и по този начин ще сте сигурни, че няма да е проблем да устоят цяла седмица. Всеки пък когато Ви се дояде свежа салата, вадите една порция и просто я изсипвате в купа. Така подсушените зеленчуци също доста по-добре поемат подправките, в сравнение с в случай че са мокри.

И с цел да завършите кулинарната приложимост на зелените салати, ви предлагаме няколко апетитни предписания: Рукола със смокини, прошуто и пармезан, Зелена салата с козе сирене и бадеми, Лятна гръцка салата, Салата с айсберг и пилешко, Салата с айсберг, Салата със спанак и кресон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР