Повечето деца се научават да общуват на родния си език

...
Повечето деца се научават да общуват на родния си език
Коментари Харесай

Как да научим детето си на нови думи?

Повечето деца се научават да поддържат връзка на родния си език без потребност от характерни указания или интервенция, с изключение на дейното присъединяване в  социалните отношения  с обкръжението. Нормалното развиване на  речта и езика  се основава на способността на бебето да чува, вижда, схваща, запомня и поддържа връзка с близките. Бебето също би трябвало да има задоволително двигателни умения, с цел да имитира дейностите, които се съчетават с говора и жестовете, написа Puls.bg.
Прочетете още
Говорните умения  могат да бъде разграничени на няколко съществени съставния елемент.  Общуването  се състои от необятна гама дейности, поведенчески особености и умения. Фонологията се отнася до вярното потребление на звуците на речта за формиране на думи, семантиката се отнася до вярното потребление на думите, а синтаксисът се показва в вярното използване на граматиката за сформиране на фрази. На по-абстрактно равнище вербалните умения включват способността да се свързват поредно мислите и да се поддържа тематиката на  диалог .

Шумовете от  гукане  се появяват за първи на 4-6 седмична възраст. През първите 3 месеца от живота  родителите  могат да разграничат другите звуци бебето, с които то показва наслаждение, болежка, отмалялост и други. Много бебета на 3 месеца споделят по взаимен метод с възрастен, с цел да поддържат обществено взаимоотношение. До 4 месеца бебетата стартират да издават звуци от две гласни, а до 5 месеца се забелязват  едносрични звуци и смях.  Между 6 и 8 месеца се следи многосрично другарство и бебето може да стартира да употребява жестове. Между 8 и 10 месеца е особено насочването към характерните звукови модели на  родния език на детето . На 9-10 месеца общуването включва характерни думи – да вземем за пример „ мама “, „ баща “ и други.

През идващите няколко месеца бебетата научават 1 или 2  думи  за елементарни предмети и стартират да имитират думите, употребявани от възрастен. Може да наподобява, че тези думи непрекъснато влизат и излизат от  речника на детето , до момента в който не се откри постоянен набор от 10 или повече думи. Скоростта на асимилиране на  нови думи  е почти 1 нова дума на седмица на 12-месечна възраст, само че се форсира до заучаване на почти 1 нова дума дневно до навършване на 2 години. Първите думи, които се употребяват, са с предназначение предимно за изтъкване на обекти – съществителни или за питане за предмети и хора - поръчки.

До 18-20 месеца дребните деца нормално употребяват най-малко 20 думи и е значимо да се подтикват да възпроизвеждат поредици от звуци, сходни на думи с модели, присъщи за  родния език . Спонтанната приложимост на изречения, построени от 2 думи (основна реч), състоящи се от гъвкаво сравнение на думи с ясно желание - да вземем за пример „ желая сок! “ или „ аз долу! “, се следят при 2-годишните и отразяват развиването на граматически качества ( синтаксис).

Комбинативни изречения от две думи нормално не се появяват, до момента в който децата не усвоят 50-100 думи в речника си. След това усвояването на  нови думи  настава със доста по-бърза скорост. С натрупването на познания по граматика се следи съразмерно нарастване на приложението на сказуеми, прилагателни и други думи, които служат за установяване на връзката сред обекти и хора. До 3 години дължината на употребяваните фрази се усилва и детето включва в  речта  си местоимения и елементарни глаголни форми за настоящо време. Тези фрази от 3-5 думи нормално имат подлог и глагол, само че им липсват съюзи, членове и комплицирани глаголни форми. До 4-5-годишна възраст е значимо да се положат старания децата да могат да водят  диалози , употребявайки граматически форми, сходни на възрастните, както и да употребяват фрази, които дават детайлности за изказваното – да вземем за пример „ обичам да чета книгите си “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР