Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като суров

...
Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като суров
Коментари Харесай

Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като суров материал извън страната

Повечето български лечебни растения и билки се изнасят като недопечен материал отвън страната, от което губи стопанската система ни, предизвестяват експерти.

" Затова стартира план за създаване на Център за " Устойчиво оползотворяване на биоресурси и боклуци от лечебни и ароматични растения ", разгласи координаторът му проф. Владимир Димитров.

В България има над 3500 висши растения и повече от 500 нисши растения и гъби, което я подрежда на едно от челните места в Европа по биоразнообразие на растенията. Проектът е фокусиран върху основаването на условия, които да подтикват преправянето на лечебните растения в страната, като по този начин ще се поддържат земеделските производители. Ще има условия за създаване на зелени технологии и основаване на фитопродукти за медицински и козметични цели.

Центърът за подготвеност има тактика за партньорство с бизнеса в агробиосектора, произвеждане на етерични масла и хранителни добавки. Проектът е на стойност близо 24 милиона лв., като европейското финансиране е 85 %. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР