Повечето българи не искат предсрочни избори сега, сочи проучване на

...
Повечето българи не искат предсрочни избори сега, сочи проучване на
Коментари Харесай

„Тренд”: Повечето българи не искат предсрочни избори

Повечето българи не желаят предварителни избори в този момент, сочи изследване на „ Тренд” по поръчка на „ 24 часа”.

Над половината от запитаните – 55%, споделят, че нов избор не е нужен . Да има предварителни избори се афишират под една четвърт.

„ Основната част от смятащите, че са нужни предварителни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че даже и те не са безапелационни в мнението си – единствено половината от тях показват позиция за нови предварителни парламентарни избори”, акцентират от „ Тренд”.

При избори в този момент за ГЕРБ биха дали своят вот 21,8% . Преднината пред главния конкурент Българска социалистическа партия е 3,5% , като социалистите събират поддръжката на 18,3% .

Лек спад в поддръжката по отношение на декември има в поддръжката при ГЕРБ и леко повишаване при левицата.

Движение за права и свободи (6,1%) и „ Обединени патриоти” (5,3%) се употребяват със сходна поддръжка, като разликата сред двете обединения е по-малко от 1%.

Трудно може да се дават безапелационни оценки в действителна изборна обстановка коя от двете политически сили ще заеме трета позиция , акцентират от „ Тренд”.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При опазване на тези равнища на социална поддръжка, за „ Воля “ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно заседание. Не се регистрира основна динамичност и при извънпарламентарните партии „ Да, България “ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък заявяват, че няма да упражнят правото си на глас.

От трите институции, за които „ Тренд” пита, с най-голямо доверие е президентът . Подкрепата е 65% и пораства през последните месеци.

Работата на държавното управление е подкрепена от 35 на 100 , а 52 на 100 считат, че кабинетът не работи добре. Социолозите означават, че разколебани са най-вече симпатизантите на „ Обединените патриоти”.

Парламентът остава с най-ниска позитивна оценка за работата си – 24%. 63 на 100 дават негативна оценка.

Проучването на проучвателен център „ Тренд “ е по поръчка на вестник „ 24 часа “. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1002 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “. Теренът на изследването е сбъднат сред 10 и 18 януари 2018 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР